Appel crumble met amandelen

Dit is echt het aller lekkerste recept voor apple crumble! Vergeet de kant-en-klare pakjes uit de supermarkt, dit smaakt stukken beter, is net zo moeilijk te maken en ook haast net zo duur. Dit recept kan natuurlijk ook prima met ander fruit. Mmm, hier mag je me 's nachts voor wakker maken..

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 80 minuten (30 bereiden, 50 wachten)

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • +/- 1 kilo appels, liefst wat zoet en zurig door elkaar
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 3 grote theelepels kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • 100 gram gepelde amandelen
  • 120 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram rietsuiker (of eventueel bruine basterdsuiker)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een ovenschaal in met een beetje boter.

Schil de appels en snijd ze in grove stukken.

Mix de appels met de basterdsuiker, 1 theelepel kaneelpoeder en het kruidnagelpoeder goed door elkaar en doe ze in de ovenschaal.

De mix voor de crumble kun je in een keukenmachine maken, maar in een kom met een handmixer gaat het ook prima. Doe de boter, het zelfrijzend bakmeel, 2 theelepels kaneel en 150 gram rietsuiker (of eventueel bruine basterdsuiker) in een kom en mix het totdat het kruimelig is. 

Voeg de amandelen toe en mix het nog even door. Je kunt de amandelen fijn mixen maar ik vind het wel lekker als het nog flinke stukken zijn. Ik mix het vooral nog even om ze goed door de crumble te mengen, dan krijg je vanzelf al stukjes.

Giet de crumble over de appels, zorg dat alles bedenkt is en dat de laag overal ongeveer even dik is. Druk het vervolgens aan. 

Zet de ovenschaal ongeveer 40 minuten in de oven, in iedergeval tot de bovenlaag goudbruin is, de appels zijn dan lekker zacht geworden. 

Officieel moet je het ongeveer 10 tot 15 minuten laten rusten voor je het serveert, maar ik kan er niet afblijven!

Je kunt de appel crumble gewoon serveren of met slagroom, maar het aller lekkerst is het met ijs. Wij hebben het geprobeerd met caramel-noten, straciatella en kaneelijs, heerlijk!