Appelbramentaart

Een heerlijke dichte taart van krokant deeg met een frisse vulling van appel en bramen.

Inspiratiebron: Jamie Oliver

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 145 minuten (45 bereiden, 100 wachten)

Ingrediënten

Voor 10 personen

  • 500 gr bloem
  • 100 gr poedersuiker
  • 250 + 50 gr koude boter
  • schaafsel van 1 citroen
  • 2 + 1 eieren
  • scheutje melk
  • 100 gr bruinebasterdsuiker
  • 6 frisse appels, zoals Granny Smith of Goudreinetten, geschild en in partjes gesneden
  • 1 eetl. gesneden stemgember
  • 1 theel gembersiroop of honing
  • 150 gr bramen
  • 1/2 theel kaneel
  • 50 gr suiker

Bereiding

Voor het deeg: Meng de bloem met de suiker en kneed er snel 250 gr koude boter door. Zorg dat je handen koud zijn, zodat de boter niet smelt. Voeg 2 eieren, de melk en het citroenschaafsel toe en maak er een deegbal van. Kneed niet te lang want dan krijg je een taai in plaats van krokant deeg. Leg de deegbal een half uur in de oven.

Voor de vulling: Smelt de overige boter en de bruine suiker in een pannetje en voeg de appels, gember en gembersiroop of honing toe. Kook het mengsel 15 minuten met een deksel op de pan. Voeg de bramen toe en kook voor nog eens 5 minuten, nu zonder deksel. Gooi het mengsel in een zeef, maar vang het vocht wel op.

Vet de deegvorm in en verdeel het deeg in tweeën. Rol één deel uit tot een flap en leg die over de bodem van de bakvorm en laat het opstaande randje aan het deeg vastzitten. Het deeg is vrij plakkerig, het uitrollen lukt beter tussen twee vellen bakpapier.

Leg het fruitmengsel in het midden van de taart, met een grote hoop in het midden. Schep de helft van het vocht dat je hebt opgevangen over het fruit heen. Rol de tweede deeghelft uit en leg die over het fruit heen. Knijp de randen goed samen. Smeer de bovenkant in met ei en besprenkel met suiker en kaneel. Maak een paar inkepingen in de bovenkant.

Bak de taart op 175 graden in 60 minuten gaar.