Appelcake

Een heerlijk lichte cake met een aantrekkelijke uitstraling.

Inspiratiebron: Voedingscentrum

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 75 minuten (15 bereiden, 60 wachten)

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 2 eetl vloeibare margarine
  • 75 gram magere milde kwark
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 1 theel kaneel
  • mespunt kardemompoeder
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 kleine appels b.v. elstar of jonagold
  • snuf zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestrijk een springvorm van 18 cm (of nog kleiner als je die hebt) licht met wat margarine en bepoeder met wat bloem. Klop de overtollige bloem er uit. Roer margarine, kwark, basterdsuiker, kaneel, kardemom en zout door elkaar tot een mooie gladde massa. Roer de eieren één voor één door het kwarkmengsel. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en schep dit er luchtig door tot een egaal beslag. Snijd de appels in vieren, schil ze en snijd de klokhuizen er uit. Giet het deeg in de springvorm, strijk de bovenkant glad en leg de appels met de bolle kant naar boven op het deeg. Druk ze er een beetje in. Zet de cake in het midden van de oven en bak in ongeveer 1 uur gaar en mooi goudbruin. Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de rand van de springvorm en laat verder afkoelen. Tip: gebruik bij voorkeur stevige appels die heel blijven dus geen moesappels zoals goudreinet.

Eet smakelijk.