Bami op zijn Surinaams

Er zitten geen groenten in deze bami en fungeert daarom meer als basis, net als rijst. Geef er dus aparte groenten bij, zoals boontjes, komkommer, gemengde sla enz. Ik heb er zelf wat sambal aan toegevoegd en minder ketjap gebruikt. Wil je geen vlees, neem dan b.v. vegetarische kipstukjes (Vegetarische slager) en groentebouillonblokjes.

Inspiratiebron: http://www.francescakookt.nl

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 40 minuten (40 bereiden, 0 wachten)
Vleesfactor: Kip/gevogelte

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 225 gram spaghetti
  • 1 1/2 kippenbouillonblokje
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 150 - 200 gram kipfilet, in blokjes gesneden
  • olijfolie
  • flinke snuf peper uit de molen
  • flinke snuf 5 kruidenpoeder
  • stukje gember van 1 cm, fijngesneden
  • sambal naar smaak
  • 1 theel tomatenketchup
  • zoute ketjap
  • zoete ketjap
  • peterselie

Bereiding

Voor de spaghetti heb ik gekozen voor Barilla spaghettini nr. 3. Deze is vrij dun, je kunt ook een iets dikkere nemen.

Kook de spaghetti in een pan met water en 1 bouillonblokje volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de spaghetti af en doe weer terug in de pan. Roer er een eetl olijfolie, een scheutje zoute en een scheutje zoete ketjap door, tot alle sliertjes ermee zijn bedekt.

Verhit een eetl olie in een wok en fruit hierin op middelhoog vuur de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg een half bouillonblokje, peper, gember, sambal, 5 kruidenpoeder en een klein scheutje water toe en bak een minuutje mee.

Voeg de kip toe en bak op middelhoog vuur tot de kip gaar en bruin is. Roer er de tomatenketchup door.

Zet het vuur laag en roer er 1 eetl zoute en 1 eetl zoete ketjap door. Schep nu de spaghetti in de pan en meng alles goed door elkaar. Warm goed door en proef of er nog ketjap bij kan. Peterselie erboven knippen en erdoor roeren.

Eet smakelijk.