Biryani met spinazie

Biryani is een feestelijk gerecht uit India. Een beetje research leert dat er veel variaties mogelijk zijn met verschillende soorten vlees en groenten. Het onderstaande recept is met spinazie en een vleessaus. De spinazie heb ik klaargemaakt op de manier van Jamie Oliver, met ui en fenegriek, wat een zeer goede combinatie is. De rijst en het vlees had ik van te voren resp. gekookt en gebraden. Er zijn veel recepten op internet te vinden met een ellenlange lijst aan ingrediënten, ik heb gekozen voor een wat versimpelde versie. De smaak is er echter niet minder om, wij hebben hiervan gesmuld.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 90 minuten (60 bereiden, 30 wachten)
Vleesfactor: Varken

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • ca. 150 gram basmatirijst, gekookt en afgekoeld
  • Voor de vleessaus: ca. 200 gram hamlap (kip is ook lekker)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 3 cm verse gember, fijngesneden
  • 1/2 theel sambal
  • 1 afgestreken eetl milde kerrie
  • 1 eetl bloem
  • ca. 3 dl hete bouillon
  • 1 eetl mango chutney
  • 1 eetl rode wijnazijn
  • evt. paar eetl jus van het gebraden vlees
  • Voor de spinazie: ca. 400 gram spinazie (diepvries)
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 1/2 theel fenegriek
  • olijfolie

Bereiding

Kook de basmatirijst van tevoren en laat afkoelen. Braad van tevoren het vlees, bestrooid met wat zout, peper en paprikapoeder. Laat het 30 minuten sudderen tot het gaar is. Laat afkoelen. Snijd het afgekoelde vlees in stukjes.

Verwarm de oven op 180 graden.

Fruit op middelhoog vuur de ui, knoflook, gember en sambal in wat olie gedurende ca. 5 minuten, tot de ui glazig is. Laat het kerrie poeder 1 minuut mee fruiten.

Voeg bloem toe en bak 1 à 2 minuten mee.

Zet het vuur laag en voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe en roer goed tot je een gladde saus hebt gekregen. Laat ca. 15 minuten zachtjes pruttelen.

Verhit intussen wat olie in een pan en fruit de ui en fenegriek tot de ui glazig wordt. Voeg de ontdooide spinazie toe en laat op laag vuur gaar worden en het water verdampen.

Roer de mangochutney, wijnazijn en vlees door de saus en roer goed door tot een geurige saus. Als de saus te dun is kun je hem eventueel zeven en het opgevangen vocht later erbij serveren.

Schep de helft van de rijst in een ovenschaal. Verdeel de spinazie erover.

Schep hier de vleessaus over en sluit af met de rest van de rijst. Besprenkel met een beetje gesmolten boter. Bedek met aluminium folie en zet 30 minuten in de oven. Laat door en door heet worden.

Geef bij deze pittige schotel een frisse (rauwkost)salade.

Je kunt de spinazie weglaten en er een andere groente bij serveren.

Eet smakelijk.