Briam

Briam is een Griekse ovenschotel van zomergroenten, zoals aubergine, courgette en tomaat. Er zijn verschillende recepten, maar deze van Rianne Buis vinden wij erg lekker.

Inspiratiebron: Rianne Buis

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 120 minuten (30 bereiden, 90 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1/2 middelgrote aubergine, in plakken
  • zout
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 250 gram tomaten
  • 180 gram aardappels, in plakjes gesneden
  • 180 courgette, in plakjes gesneden
  • 1/4 rode paprika in reepjes gesneden
  • peper
  • (Griekse) olijfolie
  • klein bosje peterselie, fijngesneden
  • geraspte kaas of feta, eventueel

Bereiding

Bestrooi de plakken aubergine met zout en zet 30 minuten weg. Dep het vocht op met keukenpapier. Kook de aardappelschijfjes 3 à 4 minuten. Giet af en laat afkoelen.

Snijd de helft van de (ontvelde) tomaten fijn. De andere helft in plakken snijden.

Verhit een scheutje olijfolie en bak de uien in 5 minuten zacht. Voeg knoflook toe en bak even mee. Tomatenstukjes, zout en peper erbij en laat dit zachtjes pruttelen tot een ietwat ingedikte saus.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in.

Verdeel in de ovenschaal de plakken aubergine, courgette, tomaat en aardappel. Verdeel de peterselie en paprikareepjes erover. Bestrooi met zout en peper en giet er wat olijfolie over.

Verdeel de tomatensaus gelijkmatig over de groenten en geef het geheel nog een scheutje olijfolie.

Zet in de oven en laat het in anderhalf uur gaar worden. Strooi er eventueel 10 minuten voor tijd wat feta of geraspte kaas over. Laat mooi bruin worden.

Lekker met stokbrood.

Als je kruiden wilt toevoegen kun je b.v. oregano of tijm gebruiken.

Je kunt deze schotel o.a. combineren met vlees, vis, rijst, pasta. Wij vinden het erg lekker met stokbrood.