Bulgurpilav met paprika en tomaat

In mijn kast staat een grote voorraadpot die al maanden tot de rand gevuld is met bulgur. Dat zegt een hoop over de regelmaat waarmee ik dit geplette graan in gerechten verwerk. Zelden dus. En dat is best zonde, want je kunt er zo snel en ontzettend lekker mee koken. Zeker als je dat in Yotam Ottolenghi-stijl doet. In zijn boek Plenty heeft Ottolenghi recepten uit het Midden-Oosten verzameld die even eenvoudig als treffend van smaak zijn, en deze pilav van bulgur is daar bepaald geen uitzondering op. Zalig gekruide, zachte uien en paprikareepjes, met een tikkeltje zoet van de tomatenpuree en rozijnen. Eet met kleine lepeltjes om extra lang van iedere hap te kunnen genieten!

Als hoofdmaaltijd is dit gerecht genoeg voor twee à drie personen. Het is ook zeer geschikt als bijgerecht.

Inspiratiebron: 'Plenty' van Yotam Ottolenghi

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 45 minuten (25 bereiden, 20 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 4 sjalotten, gesnipperd
  • 3 paprika's, in reepjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2/3 cup rozijnen
  • 1 cup bulgur
  • 1 3/4 cup water
  • 1 el suiker
  • 2 el korianderzaad, fijngemalen in vijzel
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Olijfolie

Bereiding

Sauteer de sjalotten en paprika in een ruime hoeveelheid olijfolie tot ze lekker zacht zijn. Dit kan een minuut of tien duren.

Voeg toe: tomatenpuree, koriander, suiker, een klein beetje zeezout en rozijnen. Roer alles goed door elkaar.

Voeg de bulgur en het water toe. Wacht tot het water begint te koken.

Draai het vuur uit en dek de pan af. Laat het bulgurmengsel een minuut of twintig staan.

Roer de bulgur los met wat extra vergine olijfolie en doe er de bieslook door. Breng op smaak met peper.