Bulgurpilav met paprika en tomaat

In mijn kast staat een grote voorraadpot die al maanden tot de rand gevuld is met bulgur. Dat zegt een hoop over de regelmaat waarmee ik dit geplette graan in gerechten verwerk. Daar moet maar eens verandering in komen, want je kunt er snel en ontzettend lekker mee koken. Deze pilav is misschien wel mijn bulgurfavoriet, met zachte uien, paprikareepjes en een tikkeltje zoet van de tomatenpuree en rozijnen. Versgemalen koriander geeft het gerecht nog wat extra fruitigheid, al wordt deze smaak niet door iedereen gewaardeerd. Gebruik bij voorkeur bulgur van het middelgrove soort.

Inspiratiebron: 'Plenty' van Yotam Ottolenghi

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 45 minuten (25 bereiden, 20 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 4 sjalotten, gesnipperd
  • 3 paprika's, in reepjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2/3 cup rozijnen, geweld in lauw water
  • 1 cup bulgur
  • 1 3/4 cup water
  • 1 el suiker
  • 2 el korianderzaad, fijngemalen in vijzel
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Olijfolie

Bereiding

Sauteer de sjalotten en paprika in een ruime hoeveelheid olijfolie tot ze lekker zacht zijn. Dit kan een minuut of tien duren.

Voeg toe: tomatenpuree, koriander, suiker, een klein beetje zeezout en rozijnen. Roer alles goed door elkaar.

Voeg de bulgur en het water toe. Wacht tot het water begint te koken.

Draai het vuur uit en dek de pan af. Laat het bulgurmengsel een minuut of twintig staan.

Roer de bulgur los met wat extra vergine olijfolie en doe er de bieslook door. Breng op smaak met peper.