Chocoladetaart

Een chocoladetaart zonder boter en chocola, kan dat wel smaken? En óf dat kan. Deze light versie is erg lekker en ligt niet zwaar op je maag. Je kunt hem opdienen als nagerecht met vers fruit of serveren bij de koffie.

Inspiratiebron: Daniel Green

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 85 minuten (25 bereiden, 60 wachten)

Ingrediënten

Voor 14 personen

  • 240 gram bloem
  • 120 ongezoet cacaopoeder
  • 240 gram witte basterdsuiker
  • 3 theel zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
  • 2 theel bakpoeder
  • 1/2 theel zout
  • 1 theel kaneel
  • 275 gram ontpitte gedroogde pruimen
  • 3 theel vanille-essence
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 225 ml halfvolle melk
  • 225 ml sterke koffie, afgekoeld
  • poedersuiker, om te bestrooien

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de bodem van een springvorm van 22 cm met bakpapier. Vet de vorm in met wat olie of boter.

Pureer de pruimen. Als je er wat van de melk bij doet, gaat het pureren makkelijker.

Zeef de bloem, cacaopoeder, zuiveringszout, bakpoeder, kaneel en zout in een kom. Doe er de basterdsuiker bij en meng dit met een lepel.

Voeg de pruimenpuree, melk, vanille-essence en de losgeklopte eieren toe en roer tot alles goed gemengd is.

Giet de koffie bij het beslag en roer even door..

Schep in de springvorm en bak 50 - 60 minuten in de oven. Prik met een satéprikker in het midden van de taart. Als deze er droog uit komt is de taart gaar. Laat anders nog 5 à 10 minuten langer staan, tot hij gaar is.

Laat de taart even afkoelen en keer hem op een rooster.

Als de cake afgekoeld is de taart op een schaal zetten (met de echte bovenkant boven) en bestrooien met poedersuiker.

Eet smakelijk.

Tip: Snijd de taart doormidden en vul met jam van aardbeien, kersen of frambozen.