Cranberry cakejes

Ze zijn er weer, de verse cranberry's. Goed voor saus, jam, decoratie (ja, echt) en in cakejes. Als het niet de juiste tijd van het jaar is voor de bessen neem je ze gewoon uit de diepvries. Deze cakejes smaken heerlijk fris. Het recept is van Janny de Moor, die elke week een bakrecept heeft in Dagblad Trouw.

Inspiratiebron: Janny de Moor

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 50 minuten (25 bereiden, 25 wachten)

Ingrediënten

Voor 12 personen

  • 200 gram patent bloem
  • 125 gram kristalsuiker
  • 7 gram bakpoeder
  • 2 theel kaneel
  • 1/2 theel koek- of speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 25 gram grofgehakte walnoten
  • 125 ml melk
  • 2 eieren L
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 200 gram gehalveerde cranberry's, vers of uit de diepvries
  • 50 gram havermout
  • 4 theel kristalsuiker gemengd met 1/2 theel kaneel
  • muffinvorm met 12 holtes, met papieren vormpjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de cranberry's, dep ze droog en halveer ze. Zeef bloem, zout, kaneel, speculaaskruiden en bakpoeder in een kom. Roer hier de kristalsuiker en de walnoten door. Klop in een andere kom de melk, olie en de eieren los met een garde. Klop dit (ook met de garde) door het bloem-mengsel tot een glad beslag. Schep de cranberry's er met een grote lepel door en doe hetzelfde met de havermout. Verdeel het beslag over de papieren vormpjes. Het is leuk als er bovenop wat bessen te zien zijn. Bestrooi ze met de kaneelsuiker. Zet ongeveer 25 minuten in het midden van de oven tot ze bruin en gaar zijn. Controleer dit met een satéprikker. Haal ze uit de oven, laat even in de vorm staan. Wip de cakejes uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen. Ik vind ze het lekkerst als ze net gebakken zijn, maar je kunt ze in een goed afsluitbare trommel prima bewaren. Invriezen is ook geen probleem.

Eet smakelijk.