Dadelcake

Al kijkend en zoekend in mijn knipseldoos vond ik dit recept voor dadelcake van Janny de Moor, dat ruim zes jaar geleden in Trouw stond. Bij benodigd bakmateriaal staat een ringvorm met een inhoud van 1,25 liter. Bij gebrek hieraan, heb ik mijn cake in een gewone kleine cakevorm gebakken. Dat betekent dat je flinke plakken cake krijgt. Misschien is die ringvorm zo gek nog niet! Hoe dan ook, het is een machtig lekkere cake geworden, boordevol dadelstukjes.

Inspiratiebron: Janny de Moor

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 95 minuten (35 bereiden, 60 wachten)

Ingrediënten

Voor 12 personen

  • 200 gram ontpitte gedroogde dadels, in stukjes gesneden
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram patent bloem
  • snuf zout
  • 3 eieren, maat L
  • 175 gram boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 ml vers sinaasappelsap
  • Voor garnering: 125 gram poedersuiker
  • 2 - 3 eetl sinaasappelsap
  • oranjesnippers

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm (of ringvorm) in met wat boter en bepoeder met bloem. Leg een stukje bakpapier op de bodem van de vorm.

Schep ca 1/2 eetl van de bloem door de dadelstukjes, zodat ze niet meer aan elkaar plakken. Zeef de rest van de bloem, zelfrijzend bakmeel en zout.

Klop de boter met de suiker schuimig met de mixer. Klop er één voor één de eieren door.

Nu afwisselend meel en sap door het deeg spatelen.

Als alles goed is gemengd, het beslag in de vorm scheppen.

Bak de cake in 1 uur gaar en mooi bruin in de oven.

Laat de cake afkoelen en maak het glazuur als volgt: Roer 2 eetl sinaasappelsap door de poedersuiker tot een smeerbaar mengsel ontstaat. Eventueel nog iets extra sap toevoegen. Strijk dit met de stompe kant van een mes (of een botermesje) over de cake en leg hier de oranjesnippers op. Laat het glazuur hard worden.

Laat het je smaken!