Eigenzinnig zoete tomatensaus

Een Marokkaanse tomatenpuree vormt de inspiratiebron voor deze lekker zoete en vullende tomatensaus. De kaneel, munt en honing zorgen voor een frisse smaak die je niet verwacht in een tomatensaus. Zeker niet als je hem gebruikt bij pasta of lasagne. Dit recept haal ik graag tevoorschijn als iemand blijft eten. Het is leuk om gasten te zien nadenken over die eerste hap.

Je kunt ook alleen de basis van de saus maken door de wortel, bosui, linzen, kerstomaten en munt weg te laten. Handig om in grote hoeveelheid te koken en in te vriezen voor later gebruik.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 50 minuten (50 bereiden, 0 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 2 blikken gepelde tomaten van 400 gr
  • 80 ml rode splitlinzen
  • 150 gr wortel, in blokjes
  • 3 bosuien, gehakt
  • handje kerstomaten, in partjes
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • zeezout
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 el honing
  • halve tl kaneel
  • zwarte peper
  • handje verse munt

Bereiding

Fruit de wortel in wat olie.

Doe er de tomaten bij, inclusief het sap. Maak alles goed fijn met een stamper. Roer vervolgens zout en suiker door de tomaten

Laat de saus een minuut of 15 op laag vuur pruttelen, tot er een wat dikkere saus ontstaat. Roer regelmatig

Stamp alles indien nodig nog een keer fijn. Voeg de linzen toe aan de saus. Laat de saus nog eens 10 minuten zachtjes koken.

De linzen zuigen veel vocht op. Voeg een scheutje water toe als de saus té dik wordt.

Meng nu de kaneel, honing en extra vergine olijfolie door de saus. Laat nog vijf minuutjes doorpruttelen.

Draai het vuur uit. Roer de kerstomaatjes, bosui, peper en munt door de saus. Houd eventueel nog wat apart ter garnering.