Erwtensoep naar grootmoeders recept

Mijn herinnering: 's Winters thuis komen uit school, de schaatsen over je schouder en naar de ijsbaan, of buiten in de sneeuw spelen totdat je je handen niet meer voelt van de kou. Als je thuiskomt heeft je moeder een grote pan heerlijke erwtensoep op het fornuis staan. Hoe zij de soep precies maakte, weet ik niet. Ze zou er dit recept voor gebruikt kunnen hebben.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 180 minuten (30 bereiden, 150 wachten)
Vleesfactor: Varken

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 750 gram hamlappen
  • 1 slagers rookworst
  • 500 gram spliterwten
  • 2 3/4 liter water
  • 3/4 knolselderij, in blokjes
  • 1 kleingesneden winterwortel
  • 1 prei, in ringen
  • zout en peper naar smaak
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • peterselie, fijngesneden
  • kruidenbuiltje voor vleesbouillon

Bereiding

Doe het water in een grote soeppan en breng het aan de kook.

Doe het vlees er in en laat het 1 uur zacht koken. Schuim het oppervlak zonodig af. Hang het kruidenbuiltje 1 uur in de pan.

Voeg de spliterwten toe en laat het nog eens 1 uur koken tot vlees en erwten gaar zijn.

Laat ondertussen de rookworst ongeveer 20 minuten wellen in heet water.

Haal dan het vlees uit de pan en doe de groenten erin. Laat de soep nog eens 20 tot 30 minuten zacht koken tot de groenten gaar zijn.

Snijd het vlees, als dit enigszins is afgekoeld, klein. Snijd de rookworst in dunne plakjes.

Pureer de soep met de (staaf)mixer. Doe het vlees weer bij de soep en laat deze nog enkele minten doorkoken. Wel af en toe roeren om aanbranden te voorkomen. Breng de soep op smaak met zout, peper en bouillonblokje en bestrooi met peterselie.