Gebakken kikkererwten met spinazie en worteltjes

Gisteren heb ik voor het eerst gekookt uit mijn nieuwe aanwinst, "Plenty" van Yotam Ottolenghi. Dit kookboek staat boordevol recepten met groenten in de hoofdrol. Dit gerecht is verrukkelijk door de verschillende kruiden en smaken.

Inspiratiebron: Yotam Ottolenghi

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 600 minuten (30 bereiden, 570 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 150 gram spinazie
  • 2 eetl olijfolie
  • 2 middelgrote wortelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1/2 theel karwijzaad
  • ca. 110 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 klein teentje knoflook, gesnipperd
  • 1 eetl fijngesneden verse munt
  • 1 eetl fijngesneden koriander
  • 1 eetl citroensap
  • zout en peper
  • Griekse yoghurt
  • beetje olijfolie

Bereiding

De snijbiet uit het recept heb ik vervangen door spinazie en de hoeveelheid olijfolie heb ik een beetje aangepast. Het lijkt erg weinig voor twee personen, maar met een lekkere rauwkostsalade erbij is het beslist een goed vullende maaltijd. Houd er rekening mee dat de kikkererwten lang moeten weken (8 uur) en koken (ongeveer 1 1/2 uur). Begin dus op tijd met de voorbereidingen.

Week en kook de kikkererwten volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Breng een pan water aan de kook en blancheer de spinazie 3 minuten. Doe de spinazie over in een vergiet. Laat afkoelen onder de koude kraan en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Snijd of hak de spinazie grof.

Verhit de olijfolie in een anti-aanbak pan en roerbak hierin op halfhoog vuur de wortelblokjes met karwijzaad gedurende 5 minuten. Voeg hier de spinazie en gekookte kikkererwten aan toe en schep alles 6 minuten om. De knoflook, koriander, munt en citroensap toevoegen en dit erdoor roeren. Breng op smaak met zout en peper.

Schep wat Griekse yoghurt in een schaaltje en roer er een beetje olijfolie, zout en peper door.

Schep de kikkererwtenschotel in een schaal en schep er wat van de yoghurt op. Geef de rest van het yoghurtsausje er apart bij. Beetje versgemalen peper erover en een sprietsje olijfolie.

Serveer met een frisse rauwkostsalade.

Eet smakelijk.

Tip: Met de worteltjes een gesnipperde ui meebakken.