Gebraisseerde preirolletjes in ham

Door het braisseren (stoven) wordt de prei boterzacht en de smaak is echt fantastisch. Maak jezelf en de prei eens blij met achterham van de echte slager. Vraag of hij de plakjes net ietsje dikker wil snijden dan die voor op brood. Geloof me, dat verschil proef je echt.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 60 minuten (15 bereiden, 45 wachten)
Vleesfactor: Varken

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 2 preien
  • 6 plakjes goede kwaliteit achterham, iets dikker gesneden
  • zout en peper
  • kneep vloeibare margarine

Bereiding

In dit recept heb ik vloeibare margarine gebruikt. Het zal duidelijk zijn dat echte boter een nog smakelijker resultaat geeft! Gebruik dus wat je zelf het beste vindt.

Verwarm de oven op 150 graden.

Smelt de margarine in een pan met dikke bodem die in de oven kan.

Was de preien en snijd ze in stukken van ongeveer 10 cm lang. Houdt 3 rolletjes per persoon aan. Leg de stukken prei in de pan, bestrooi met wat zout en peper en zet ze op laag vuur even aan tot ze licht gekleurd zijn.

Giet er een scheutje water bij en dek de prei af met een stuk bakpapier. Een klein laagje water is voldoende. Door het bakpapier gaat de prei stomen en niet bakken. Leg de deksel op de pan en zet 45 minuten in het midden van de oven.

Haal de pan uit de oven en schep met een lepel de prei eruit en laat even uitlekken in een zeef. (Bewaar de jus). Rol elk stuk prei in een plak ham. Houd warm onder alu-folie.

Als je er voor kiest om er een kaassausje bij te geven (is wel lekker, maar niet persé noodzakelijk), maak dan nu het sausje en giet de jus van de prei er ook bij. Hier zit n.l. veel smaak van de prei in.

Leg de preirolletjes op borden en lepel er wat kaassaus over.

Eet smakelijk.

Tip: Je kunt dit ook met witlof doen. Zet de pan dan 1 uur in de oven.