Geglaceerde zalm in teriyakisaus

Moeilijk voor te stellen, maar tot twee jaar geleden lustte ik geen zalm. Nu stond vis in mijn vegetarische fase toch al niet op het menu, dus ik kan me achter een excuus verbergen. Maar wat kan je smaak veranderen, in de loop der jaren! Tegenwoordig vind ik zalm verrukkelijk, vooral gebakken en gemarineerd in een lekkere saus. Dit recept is een soort basis, waarbij ik ervan uitga dat je al teriyakisaus hebt. Kant en klare is prima, zolang je een saus koopt die geschikt is om in te marineren. Je kunt hem natuurlijk ook zelf maken. Misschien maak ik daar nog eens een apart recept voor. Je kunt dit gerecht serveren met rijst en allerlei groenten, bijvoorbeeld gegrilde paksoi.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 20 minuten (10 bereiden, 10 wachten)

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 stukken zalm
  • teriyakisaus
  • honing
  • sesamzaad
  • 3 el rijstazijn
  • zout
  • zonnebloemolie

Bereiding

Leg de zalm in een grote schaal met teriyakisaus. Draai hem na ongeveer vijf minuten om, zodat hij aan beide kanten marineert.

Rooster ondertussen het sesamzaad in een koekenpannetje en zet het in een schaaltje apart.

Verhit wat olie in een grote koekenpan. Bak de zalm een paar minuten aan één kant.

Druppel wat honing en zeezout op de vis en keer de stukken voorzichtig om. Voeg vervolgens de marinade toe en zet het vuur wat minder hoog, zodat de zalm goed gaar wordt en niet aanbakt. Dit duurt een minuut of vijf.

Verhit ondertussen de rijstazijn in een pannetje.

Leg de zalmstukken op de borden en giet er met beleid de hete azijn over. Strooi er daarna de sesamzaadjes over.