Gegratineerde kabeljauw met prei

Vul éénpersoons schaaltjes of een grotere schaal met puree, zachte prei en gestoomde kabeljauw. Hierover heen gaat een sausje en dan even onder de grill. Mmm...

Inspiratiebron: Jeroen Meus

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 75 minuten (70 bereiden, 5 wachten)
Vleesfactor: Vis

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 300 gram kabeljauw
  • 2 preien, in ringen gesneden
  • ca. 400 gram kruimige aardappelen, b.v. bildstar
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • scheut witte wijn
  • 50 ml kookroom light
  • 50 gram geraspte kaas
  • 2 x klont boter
  • scheut melk
  • zout, peper en nootmuskaat
  • scheutje olie
  • vloeibare margarine

Bereiding

Schil de aardappels, kook ze gaar en maak met de melk, boter, peper en nootmuskaat een smeuïge puree.

Bestrooi de vis met zout en peper of wat viskruiden en stoom in een stoommandje tot hij bijna gaar is.

Verwarm wat vloeibare margarine in een pan en leg de prei erin. Kruid met een beetje zout, peper en nootmuskaat. Voeg en scheutje water toe en smoor met het deksel op de pan gaar. Haal op het laatst het deksel van de pan en laat het water verdampen.

Verwarm de grill voor op 240 graden of op stand 3.

Fruit de gesnipperde sjalot in een beetje olie in een apart pannetje. Schenk de wijn erbij en laat volledig verdampen. Voeg de room en de geraspte kaas toe en roer tot een mooi sausje.

Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de aardappelpuree. Leg hier de prei en de vis op. Overgiet met het sausje en strooi er eventueel nog een beetje geraspte kaas over.

Zet onder de grill tot de bovenkant goudbruin is.

Dit recept is van Jeroen Meus. Hij gebruikt schelvis i.p.v. kabeljauw en gebruikt vers geraspte Parmezaanse kaas. Bovendien roert hij een eidooier en kervel door de aardappelpuree. Het sausje voor erover zeeft hij, de sjalot wordt dan niet gebruikt. Maak dit gerecht zoals je zelf wilt en laat het je smaken.