Gehaktballen met spinazie en kikkererwten

De gehaktballen, met een vette knipoog naar de Marokkaanse keuken, zitten boordevol smaak. Lekker met couscous.

Inspiratiebron: Karin Luiten

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 50 minuten (30 bereiden, 20 wachten)
Vleesfactor: Rund

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 200 gram mager rundergehakt
  • 1/2 uitje, zeer fijn gesnipperd
  • 7 groene olijven met knoflook en oude kaas, fijn gesneden
  • 3 takjes platte peterselie, fijngenseden
  • flinke snuf paprikapoeder
  • peper uit de molen (of snufje chilipeper)
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • ca. 1 verkruimelde beschuit
  • ca. 1/2 theel zout
  • 3/4 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 250 gram smaaktomaten, ontveld en in stukjes gesneden
  • 175 gram spinazie
  • platte peterselie, grofgehakt, voor garnering
  • olijfolie

Bereiding

Als je geen olijven met knoflook en oude kaas hebt, neem dan gewone olijven en een teentje fijngesneden knoflook.

Meng de ui, olijven, peterselie, paprikapoeder, peper, ei, beschuit en zout door het gehakt. Kneed dit grondig en maak er 4 ballen van.

Verhit een scheutje olijfolie in een wok (of een braadpan) en bak de ballen snel rondom bruin.

Voeg de tomaten, kikkererwten, wat zout, peper en een scheutje water toe en laat dit zonder deksel ca. 20 minuten zachtjes pruttelen tot de ballen gaar zijn en er een mooie saus is ontstaan. Schep een paar keer voorzicht om.

Was intussen de spinazie en droog in een slacentrifuge.

Leg de ballen op een bord en schep de spinazie beetje bij beetje door de saus tot alle spinazie geslonken is. Leg dan de ballen weer terug in de saus. Warm nog even door en proef op zout en peper.

Schep alles in een mooie schaal en strooi de peterselie erover.

Geef hier couscous bij.

Eet smakelijk.

Tip: Maak de gehaktballen van lamsgehakt.