Gehaktballetjes met citroen en bleekselder

Zo heb je gehaktballetjes nog nooit gegeten. Verrassend van smaak en een heerlijke saus. Eet er rijst of bulgur bij.

Inspiratiebron: Yotam Ottolenghi

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 65 minuten (25 bereiden, 40 wachten)
Vleesfactor: Rund

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 200 gram rundergehakt
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 60 gram broodkruim
  • 3 eetl gehakte bladpeterselie + 1 eetl extra voor garnering
  • 1 losgeklopt klein ei
  • 1/4 theel piment
  • zout en zwarte peper
  • 1 à 2 eetl olijfolie
  • 1 stengel bleekselder in boogjes van 1,5 cm
  • 1 grote teen knoflook, fijn gesnipperd
  • 1/4 theel van elk: kurkuma, komijn en kaneel
  • 3/4 theel venkelzaad, licht gekneusd
  • 1/3 theel gerookt paprikapoeder
  • 250 ml (kippen)bouillon
  • 2 eetl citroensap
  • evt. Griekse yoghurt

Bereiding

Meng in een grote kom het gehakt met de ui, broodkruim, peterselie 1/2 ei, piment zout en peper. Voeg eventueel meer ei toe als het te droog blijft. Het gehakt mag wel wat smeuïg zijn. Vorm er balletjes van ter grootte van een pingpong bal, ongeveer 10 stuks.

Verhit de olie in een pan en bak ze in totaal ca. 5 minuten tot ze licht kleuren. Haal ze uit de pan en houd apart.

Doe de bleekselder, knoflook en de overige kruiden in de pan en fruit al roerende gedurende 2 minuten. Doe de gehaktballetjes er weer bij en voeg de bouillon, citroensap en wat zout(evt.) en peper toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen. Laat nog 10 minuten zonder deksel een beetje inkoken, totdat je een mooie saus hebt gekregen.

Haal van het vuur en laat 2 minuten staan voor je het serveert. Strooi er wat peterselie over en geef er een topping Griekse yoghurt bij.

Serveer met rijst of bulgur.

Laat het u smaken.