Harira soep

Haria soep is afkomstig uit Marokko. Het oorspronkelijke recept komt van Taste of Life, maar ik heb er zelf wat aan veranderd, zodat het nu een Marokkaanse soep is met een Hollandse twist. Het is een gevulde soep en met stokbrood een complete maaltijd.

Inspiratiebron: Taste of Life

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 65 minuten (40 bereiden, 25 wachten)

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 uien (rood of wit), in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 3 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 1/4 liter bouillon van een blokje
  • 1/2 theel kaneel
  • 1/2 theel gemberpoeder
  • 1/2 theel kurkuma
  • 1/2 theel sambal
  • 1 draadje saffraan
  • 1 theel suiker
  • 1 eetl bloem
  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  • 1 blik linzen (400 gram)
  • 1 klein blikje tuinbonen
  • 2 worteltjes, in dunne plakjes
  • 1 stengel bleekselder, in plakjes
  • 1/2 bosje platte peterselie, gehakt
  • 1/2 theel gedroogde koriander of 1/4 bosje koriander vers, gehakt
  • ong. 6 blaadjes lavas (maggiplant) als je die in de tuin hebt, fijngesneden

Bereiding

Verhit in een grote (soep)pan de olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook zo'n 5 minuten.

Voeg de kaneel, kurkuma, gemberpoeder, saffraan en sambal toe. Even mee laten bakken. Voeg de tomaten, bloem en suiker toe en weer even mee laten bakken, tot je een smeuig geheel krijgt.

Dan de bouillon (in gedeelten), wortel, bleekselder en de linzen toevoegen. Laat dit 10 minuten zachtjes koken.

De tuinbonen, kikkererwten, lavas en peterselie erbij doen (houd een klein beetje peterselie achter) en nog eens 10 minuten laten pruttelen.

Even proeven of er nog zout en peper bij moet. Strooi er als laatste de achtergehouden peterselie over.

Lekker met stokbrood.

Eet smakelijk