Hartig notenbrood

Een slow cooker is niet alleen ideaal voor allerlei stoofgerechten, ook dit notenbrood is erin bereid. Je hebt hier een terrine vorm voor nodig die in de binnenpan past. Het aangegeven recept is geschikt voor een vorm met een inhoud van 600 ml. Dit gezonde notenbrood is zowel warm als koud fantastisch. Geef er bijvoorbeeld een pittige tomatensaus bij van verse (smaak)tomaten.

Inspiratiebron: Het slowcooker kookboek van Catherine Atkinson

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 275 minuten (35 bereiden, 240 wachten)

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • kleine ui, ca. 50 gram, gesnipperd
  • 70 gram fijn gesneden prei
  • 1 eetl olijfolie
  • 1,3 stengel bleekselder, geschild en in smalle boogjes
  • 150 gram kastanjechampignons, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 blik linzen, ca. 260 gram
  • 75 gemengde noten, bijv. amandelen, hazelnoten en pistache
  • 33 gram bloem
  • 35 gram geraspte kaas
  • 2/3 ei, losgeklopt
  • 2 à 3 eetl verse kruiden, fijngehakt
  • peper
  • 1/2 groentebouillontablet, verkruimeld

Bereiding

Zet één of twee omgekeerde deksels van jampotten, of metalen koekjesvormpjes, in de binnenpan van de slow cooker. Giet zo'n 2,5 cm heet water in de pan en zet op hoog. Deksel erop.

Neem de terrinevorm of cakeblik (één waarvan je zeker weet dat hij niet gaat roesten!) en vet in met een beetje olijfolie. Bekleed bodem en zijkanten met bakpapier.

Verhit de olie in een grote pan en fruit ui, prei, knoflook, bleekselder en champignons in 10 minuten zacht. Laat het niet bruin worden.

Neem de pan van de warmtebron en roer er de linzen, noten, bloem, kaas, peper en de verse kruiden door. Zorg dat alles goed gemengd is.

Schep een paar lepels in de vorm en druk goed aan, ook in de hoeken. Schep elke keer een laagje in de vorm en druk aan tot de vorm vol is. Het lijkt in eerste instantie veel te veel, maar als het goed is heb je precies genoeg. Strijk de boven kant mooi glad. Dek af met een dubbel vel aluminiumfolie.

Zet de terrine in de binnenpan en giet er zoveel kokend water bij dat de terrine half in het water staat.

Deksel op de pan en ongeveer 3,5 uur laten staan, of totdat het brood stevig aanvoelt.

Haal de terrine voorzichtig uit de pan en laat afgedekt 15 minuten afkoelen. Stort op een bord en serveer het meteen of laat hem afkoelen als je hem koud als wilt serveren. Snijd in dikke plakken. Garneer met wat verse kruiden.

Je kunt dit eten als hoofdgerecht, bijgerecht of bijvoorbeeld als onderdeel van een buffet serveren.

Eet smakelijk.