Hartige sobasoep met shiitake

Maar weinig is zo eenvoudig en puur van smaak als bouillon die je zelf hebt getrokken. Dat is de basis van deze noedelsoep: een geurige bouillon van paddenstoelen en zeewier. Rijk gevuld met groenten en heerlijk hartig op smaak gebracht.

Deze soep is licht, verantwoord en ideaal troostvoer. Het lekkerste aan dit soort soepen vind ik dat je er eerst de vaste ingrediënten uit kunt vissen, en daarna nog een lekkere afdronk hebt. Een toetje! Zet de kom aan je mond en sluit de maaltijd voldaan af.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 30 minuten (30 bereiden, 0 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 liter water
  • 100 gr sobanoedels
  • 8 shiitake, gedroogd
  • kombu, 3 stukken van ongeveer 5 cm
  • 1 grote wortel, in dunne repen
  • 1 teen knoflook, fijn gehakt
  • gember, blokje van ongeveer 2 cm, dun gesneden
  • 3 bosuien, gehakt
  • 3 el lichte sojasaus
  • 1 el mirin
  • handje koriander, gehakt

Bereiding

Vul een kom met 250 ml water. Doe er de shiitake in en laat een paar uur weken in de koelkast, zodat de paddenstoelen zacht worden. Kan ook 's ochtends, voor je naar je werk gaat.

Knijp het weekvocht uit de shiitake in de kom. Giet het vocht in een soeppan. Snijd de shiitake in repen.

Veeg de kombu schoon met keukenpapier. Leg de stukken in de pan met weekwater en vul aan met 750 ml water. Breng op laag tot middelhoog vuur aan de kook. Haal de pan onmiddellijk van het vuur wanneer het water kookt. Schep het schuim uit de bouillon met een schuimspaan.

Leg een dubbel vel keukenpapier in een zeef. Filter de bouillon door de zeef in een kom. Giet de heldere bouillon vervolgens terug in de pan. Gooi het restant in de zeef weg.

Zet de noedels op in een aparte pan. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voeg de wortel, shiitake, bosui, knoflook en gember toe aan de bouillon. Kook de groenten een minuut of 5, of tot de wortel gaar is.

Meng de sojasaus, mirin en koriander door de soep. Kook nog een minuut door.

Verdeel de sobanoedels over twee kommen. Giet er de soep overheen.

Serveer met stokjes en eventueel een lepel. Het is gebruikelijk om eerst de noedels en groenten met stokjes uit de soep te vissen, en vervolgens de bouillon op te drinken.