Japanse gebakken rijst

Eén van mijn favoriete gerechten in Japanse restaurants is 'yakimeshi': een kommetje gebakken rijst met wat groenten erdoor. In eerste instantie denk je aan nasi, maar zo smaakt het niet. Waarnaar dan wel? Het is zo'n gerecht dat ondanks zijn eenvoud een mysterie blijft: hoe doen die Japanse koks dat toch?

Tegenwoordig is gebakken rijst mijn meest gemaakte doordeweekse maaltijd. Niet alleen vanwege de snelheid en de eenvoudige basisingrediënten die ik altijd op voorraad heb, maar ook omdat het ideaal is om restjes in te verwerken. De basis bestaat uit roerei, fijngehakte groenten (niet grof!), gekookte rijst met een stevige korrel en sojasaus als smaakmaker.

Vervang gerust de genoemde groenten door wat je toevallig in huis hebt. Ik maak dit gerecht geregeld met courgette, prei, witte ui, champignons en doperwtjes (niet persé in die combinatie). Als ik extra lui of haastig ben, trek ik zelfs een zak voorgesneden Italiaanse groentenmix open.

Voor vleesfanaten lijkt ham me een goede toevoeging.

Inspiratiebron: Just Hungry

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 30 minuten (30 bereiden, 0 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 4 bosuien, gehakt
  • 1 chilipeper, zonder zaadlijst en pitjes, gehakt
  • 1 kleine paprika, in kleine stukjes
  • 1 middelgrote wortel, in kleine stukjes
  • 3 shiitake, in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 1 el sesamzaad, geroosterd
  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 cup rijst
  • zout
  • witte peper
  • arachideolie
  • sesamolie

Bereiding

Kook één cup van je favoriete rijst. Probeer ervoor te zorgen dat de korrels niet te zacht worden.

Rooster het sesamzaad in een koekenpan. Bak ook het roerei met wat zout. Zet vervolgens sesamzaad en roerei apart.

Verhit arachideolie in een wok, hapjespan of grote koekenpan. Fruit de paprika, wortel en shiitake een paar minuten met wat zout.

Voeg de ui en chilipeper toe en bak nog éen à twee minuten door.

Voeg de gekookte rijst toe en roer alles goed door elkaar. Geef je rijst nu de gelegenheid om te bakken - roer niet te vaak om. Deze stap duurt zo'n vier tot vijf minuten.

Roer ei en sesamzaad door de rijst. Maak in het midden van de pan ruimte vrij en giet daar de sojasaus op. Roer alles vervolgens door elkaar, zodat de sojasaus goed verdeeld is.

Breng de rijst op smaak met een snufje witte peper en een paar druppels sesamolie.

Aanraders bij dit recept