Kabeljauw met een korstje op groentepuree

Inmiddels ben ik fan geworden van Jamie Oliver. Alle recepten die ik tot nu toe van hem heb gemaakt zijn gewoon goed, en wat belangrijker is, het resultaat is altijd verrassend. Onderstaand recept komt uit zijn kookboek Jamie in 30 minuten. Nou, vergeet die 30 minuten en ga gewoon aan de slag

Inspiratiebron: Jamie Oliver

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 80 minuten (80 bereiden, 0 wachten)
Vleesfactor: Vis

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • Groene puree: 1 middelgrote kruimige aardappel, geschild en in blokjes
  • ca. 275 gram broccoli, steel en roosjes
  • 125 gram doperwten, diepvries
  • flinke scheut vloeibare margarine
  • 2 volle eetl fijngesneden verse munt
  • Tartaarsaus: 1 augurk, fijngesneden
  • 1/2 theel kappertjes, fijngesneden
  • 1/2 citroen, rasp en sap
  • paar eetl mayonaise
  • zout en peper
  • klein bosje peterselie, fijngehakt
  • Kabeljauw: 2 kabeljauwhaasjes van elk 150 gram
  • 1/4 theel venkelzaad, gekneusd in de vijzel
  • 1 droge witte boterham
  • 1 tn knoflook, gesnipperd
  • 35 gram zongedroogde tomaten op olie, grof gesneden
  • 10 - 15 blaadjes basilicum
  • mespunt sambal
  • 1 volle eetl geraspte Parmezaanse kaas
  • 1/2 citroen, rasp en sap
  • scheutje balsamicoazijn
  • blaadjes tijm

Bereiding

Tartaarsaus: Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar tot een mooie saus. Proef op smaak.

Groentepuree: Zet de aardappelblokjes op het vuur met veel water en wat zout. Snijd de steel van de broccoli stronk, snijd het onderste stukje eraf en schil de steel. Snijd in blokjes. Verdeel de rest in gelijke roosjes. Doe de stronkstukjes bij de aardappels. Laat ze 5-10 minuten koken en doe de broccoli roosjes en de doperwten erbij. Kook het geheel tot de broccoli roosjes gaar, maar nog wel enigszins stevig zijn. Giet af en laat het een beetje droog stomen. Giet er een scheut extra vierge olijfolie en een scheut vloeibare margarine door en stamp 10 - 15 keer met de stamper. Het moet een grove puree worden, geen moes. Maak op smaak met de citroen, zout, peper en munt.

Kabeljauw: Wrijf de kabeljauw in met zout, peper, gekneusde venkelzaadjes en wat olijfolie. Leg ze in een ingevette ovenschaal en zet 5 minuten in het midden van de oven onder de grill.

Snijd het brood in grove stukken en maal ze met de knoflook tot kruimels. Zet apart. Doe in de keukenmachine (of gebruik de staafmixer): de grofgesneden zongedroogde tomaatjes, knoflook, basilicum, sambal, kaas, balsamicoazijn en rasp en sap van de citroen. Maal dit tot een fijne pasta. Meng er ook wat olijfolie door. Zelf had ik nog een bakje met olijfolie met een prutje van de tomaatjes van Alexandra's, wat er veel smaak aan gaf. Dit voor de insiders.

Haal de vis uit de oven en besmeer de bovenkanten met de tomaten-basilicum pasta. Strooi het broodkruim en de tijmblaadjes erover en bedruppel met wat olijfolie. Zet nog 10 minuten in de oven. Kijk regelmatig hoe het gaat, dek de ovenschaal zo nodig af met alu-folie als het dreigt te verbranden.

Verdeel de groentepuree over de borden, leg hier de vis bovenop en schep er wat van de tartaarsaus op of bij.

Een rucola salade met tomaatjes en komkommer is hier erg lekker bij.

Eet smakelijk.