Khao Pad Sapparot

Google op Khao pad en je krijgt een hele rij recepten van Thaise gebakken rijst. Hoewel er veel variaties mogelijk zijn, hebben ze een paar ingrediënten gemeen: vissaus, soy sauce, ei en limoensap. Mijn versie is vegetarisch, met verse ananas, de sapporot. Maar je kunt hem ook maken met bijvoorbeeld kip, garnalen, varkensvlees en andere groenten gebruiken. Serveer de khao pad op een bord met schijven komkommer, tomatenplakjes en een partje limoen of citroen.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 40 minuten (40 bereiden, 0 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • koude gekookte basmatirijst
  • 2 eieren, losgklopt
  • olie
  • 1 ui, in partjes gesneden
  • 1 grote teen knoflook, gesnipperd
  • 3 cm gember, gesnipperd
  • 1/4 verse ananas, in stukjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 rode peper, gesnipperd of sambal naar smaak
  • flinke snuf paparikpoeder
  • 1 eetl vissaus
  • 1 eetl lichte soy sauce
  • 1 eetl citroen/limoensap
  • partjes citroen
  • paar takjes verse koriander, de blaadjes gehakt
  • cashewnoten
  • stuk komkommer, in schijven gesneden
  • 2 tomaten, in plakken gesneden
  • 2 bosui, in schuine stukken gesneden

Bereiding

Neem 125 gram basmatirijst en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat helemaal afkoelen.

Roer vissaus, soy sauce, citroensap en sambal door elkaar.

Verhit in een koekenpan een klein beetje olie en maak van het losgeklopte ei roerei. Zet apart.

Verhit een flinke scheut olie in een wok en roerbak de ui, knoflook en gember op middelhoog vuur ca. 5 minuten.

Doe de rijst erbij en roerbak 2 minuten. Voeg het sausje en paprikapoeder toe en blijf roeren.

Voeg ananas, paprika, koriander, cashew en roerei toe en blijf roerbakken tot alles gaar en warm is. Schep de helft van de bosui erdoor. Proef op smaak. Voeg evt. nog wat zout, zuur of zoet toe.

Schep op borden. Garneer met de overige bosui, komkommer, tomaat, partje citroen/limoen en een blaadje koriander.

Eet smakelijk.

Tip: Voor een feestelijk tintje: Serveer de khao pad sapparot in een (in de lengte) gehalveerde en uitgeholde ananas.