Kipgehaktballetjes met tomaten-basilicumsaus

Lekker sappige balletjes in een kruidige tomatensaus. Kipgehakt is beduidend minder vet dan varkens- of rundergehakt, en dat is mooi meegenomen.

Inspiratiebron: eigen recept

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 40 minuten (40 bereiden, 0 wachten)
Vleesfactor: Kip/gevogelte

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • Voor de gehaktballetjes: 200 gram kipgehakt
  • kipkruiden
  • 1/2 losgeklopt ei
  • 1 à 2 eetl paneermeel
  • Voor de saus: 2 tomaten, ontveld en in stukken
  • 1/2 bouillonblokje
  • klein uitje, gesnipperd
  • 1/3 theel tijm
  • 1/3 theel rozemarijn
  • ca. 15 blaadjes basilicum
  • kneepje tomatenketchup
  • 1 theel zoete chilisaus, of naar smaak

Bereiding

Voor de gehaktballetjes alle ingrediënten mengen tot een smeuïge substantie. Vorm 8 balletjes ter grootte van een pingpongbal. Zet ze minstens een half uur in de koelkast om op te stijven.

Pureer de tomaten grof met de staafmixer of in de keukenmachine.

Fruit de ui in een beetje olie. Voeg de tomatenpuree, tijm, rozemarijn en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.

Intussen de gehaktballetjes zachtjes bakken in wat vloeibare margarine of olie. Als ze bruin zijn in de tomatensaus scheppen. Samen nog ong. 5 minuten laten smoren.

De basilicum fijnsnijden en door de saus roeren. Garneren met nog een paar basilicumblaadjes. Serveer met b.v. rijst en broccoli, boontjes of een groene salade.

Eet smakelijk.