Knapperige vis-taartjes

Het recept voor deze vis-taartjes is van Jamie Oliver. Je kunt gerookte zalm of gerookte forel gebruiken, of een mix van beide. Begin ver genoeg van tevoren, zodat je op het eind niet loopt te stressen.

Inspiratiebron: Jamie Oliver

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 80 minuten (60 bereiden, 20 wachten)
Vleesfactor: Vis

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 2/3 prei, in dunnen ringen gesneden
  • scheutje vloeibare margarine
  • zout, peper en nootmuskaat
  • 165 gram kruimige aardappelen
  • 1 groot ei
  • 80 gram gerookte vis: zalm, forel of een mengsel
  • 1/2 citroen
  • 2 takjes peterselie, blaadjes fijngehakt
  • bloem
  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 1/3 rode peper, zonder zaad en fijngesneden
  • olijfolie
  • ca. 4 plakjes gerookt ontbijtspek
  • peterselie voor garnering
  • 1 flinke eetl gehakte bieslook

Bereiding

Verwarm de margarine en smoor in een flinke pan de prei met een snuf zout, peper en nootmuskaat 20 minuten op laag vuur, tot de vis gaar is. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Stamp ze grof en laat een beetje afkoelen.

Splits het ei. Doe het eiwit in een diep bord. Klop de dooier los en klop met een vork één helft door het eiwit. Snijd de vis in stukjes. Schep de andere helft van de dooier, de vis en de prei door de aardappelpuree. Voeg rasp en sap van de citroen, 2/3 deel van de peterselie en 2/3 deel van de bieslook toe en roer dit door elkaar.

Pulseer het brood en de Spaanse peper met een klein scheutje olijfolie in het bakje van de staafmixer tot je grove kruimels hebt. Roer er de rest van de peterselie door. Doe het mengsel over op een bord.

Schep wat bloem op een plat bord. Je hebt nu 3 borden met resp. bloem, ei en broodmengsel klaarstaan.

Verhit de oven op 220 graden. Zet een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven.

Verdeel het aardappel/vismengsel in tweeën. Vorm er 2 ballen van. Haal ze voorzichtig door de bloem en schud het teveel eraf. Haal ze nu door het ei en zorg dat alles er mee bedekt is. Rol ze vervolgens met schone handen door de broodkruimels. Druk de kruimels goed aan en vorm de ballen voorzichtig tot mooie dikke taartjes. Dek af en zet even in de koelkast.

Als de oven op temperatuur is haal je de vis-taartjes uit de koelkast. Leg ze op een plankje en wikkel de plakjes ontbijtspek er voorzichtig omheen. Leg ze op de hete bakplaat en bak ze in 20 - 25 minuten mooi bruin en krokant.

Haal ze uit de oven, leg ze op een bord en garneer met een takje peterselie. Geef er een partje citroen bij om erboven uit te knijpen.

Eet smakelijk.