Lichte paprikaanse wok

Dit recept kreeg ik ooit van een goede vriend die enkele jaren door het Aziatische platteland trok. Tijdens zijn omzwervingen logeerde hij enige tijd bij een zeer solitair levende houtsnijder. Iedere ochtend, zodra de eerste vogels begonnen te fluiten, wandelde hij naar dezelfde plek in het oerwoud om urenlang te mediteren. Vervolgens keerde hij terug naar zijn werkplaats, waar hij de rest van de dag zonder een woord te zeggen houten boeddha's vervaardigde.

Mijn vriend raakte onder de indruk van deze devote levensstijl en vroeg de man of hij probeerde de verlichting te bereiken. Aanvankelijk begreep de man hem niet. Maar toen mijn vriend het Engelse woord 'light' in de mond nam, glimlachte de man breed en repte zich naar zijn sober ingerichte keuken. Hier verbleef hij hooguit twintig minuten, om terug te keren met twee houten bordjes en een heerlijk geurend gerecht. "Light", zei hij slechts.

Met het onderstaande recept bereid je een heerlijk zoetzure maaltijd die niet zwaar op de maag ligt. Toch houdt mijn kameraad vol dat het in Azië nog specialer smaakte. Misschien heeft de houtsnijder een ingrediënt achtergehouden, wie zal het zeggen? Desondanks één van de lekkerste groentemaaltijden die ik ken.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 30 minuten (30 bereiden, geen wachttijd)

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 6 paprika's (2 rood, 2 geel en 2 groen)
  • 4 tomaten, ontveld en in plakjes
  • 2 blikjes bamboescheuten
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • Klein bosje peterselie, gehakt
  • 4 el pale sherry
  • 5 el sojasaus
  • 1 el lichte basterdsuiker
  • 1 tl koriander
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 tl anijszaad

Bereiding

Ter voorbereiding: snijd de paprika's in stukken. Dompel de tomaten even in kokend water, zodat je ze makkelijk kunt ontvellen. Snijd ook de tomaten in (niet te kleine) plakjes.

Meng in een schaaltje de sherry, sojasaus, suiker, koriander, gember en anijs tot een sausje.

Fruit de paprika, bamboe (zonder blikvocht) en knoflook met een scheut olie in de wokpan.

Voeg de peterselie en de saus toe. Laat dit een minuut intrekken.

Wok vervolgens de tomatenstukjes nog een minuut mee.

Gerecht meteen opdienen en serveren met rijst.