Mokkataart van biscuitgebak

Je bent er even mee bezig, maar het resultaat mag er zijn. Een heerlijke mokkataart met echte mokkacrème. Tegenwoordig is mokka meestal slagroom met een koffiesmaak. Smaakt prima, maar met deze crème geef je je taart iets extra's.

Vroeger bakte mijn moeder deze taart vaak met een verjaardag, wat voor ons een echte tractatie was. Maar in het weekend maakte ze af en toe ook wel alleen de mokkacrème. Daarvan deed ze dan een beetje op een gewoon theebiskwietje en versierde dit met een beetje hagelslag. Mmm... Dat was voor ons net zoiets als een gebakje.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 100 minuten (40 bereiden, 60 wachten)

Ingrediënten

Voor 10 personen

  • Voor het deeg: 80 gram bloem
  • 20 gram maizena
  • mespunt zout
  • 4 middelgrote eieren, op kamertemperatuur
  • 120 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Vulling van mokkacrème au beurre: 200 gram (room)boter
  • 4 eetl zeer sterke koffie of 1 1/2 eetl oploskoffie, opgelost in 4 eetl warm water
  • mokkaglazuur voor garnering: 100 gram poedersuiker, gezeefd
  • 1 eetl oploskoffie
  • 3 theel warm water
  • hagelslag
  • 10 halve walnoten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gebruik een springvorm van 24 cm doorsnee.

Beboter de springvorm, bestrooi deze met bloem en schud het overtollige eruit. Je kunt ook op de bodem een bakpapiertje leggen.

Zeef de bloem, maizena en zout.

Doe de eieren met suiker en vanillesuiker in een diepe kom, zet deze in een bak met warm water en mix de eieren tot een dikke, luchtige massa, die als een lint van de garde loopt. Neem de kom uit de bak met water.

Schep nu voorzichtig met een metalen lepel er steeds een gedeelte van het bloem-maizena mengsel door tot deze is opgenomen.

Vul de springvorm met dit deeg en zet deze onderin de oven gedurende 45-50 minuten tot deze lichtbruin en gaar is. Zet de taart dan op een taartrooster. Maak eventueel de randen voorzichtig los met een puntig mesje. Haal de rand van de springvorm. Draai de taart om op het taartrooster. Strooi om het plakken van niet helemaal afgekoeld gebak te voorkomen wat poedersuiker op het ronde middenplaatje van het taartrooster.

Snijd het gebak  horizontaal in 2 plakken. Dat gaat heel handig door een draad garen om het midden van de taart te leggen en deze voorzichtig aan te trekken zodat hij de taart doorsnijdt.

De vulling:

Gebruik boter die op kamertemperatuur is.

Roer de boter met de poedersuiker en vanillesuiker met een houten lepel of mixer tot room. Roer er dan de koffie druppelsgewijs door. Voeg pas weer koffie toe als de vorige is opgenomen. Laat de crème au beurre op een koele plaats opstijven, maar niet in de koelkast.

Doe 1/3 van de mokkacrème in een spuitzak.

Bestrijk de onderste plak van het gebak met crème. Leg de andere plak erop en bestrijk de zijkanten ook met de crème. Leg de hagelslag op een vel aluminiumfolie en rol de taart tussen de handen erdoor, zodat de zijkant gelijkmatig ermee is bedekt.

Het mokkaglazuur:

Voeg aan de poedersuiker met een lepel een paar druppels koffie toe, (goed roeren) tot je een dikke pap krijgt. Dan er elke keer een paar druppels koffie bij doen tot het mengsel vloeibaar en glanzend is en aan de achterkant van de lepel blijft hangen.

Garneren:

Strijk het glazuur met een warm mes op de bovenkant van de taart. Spuit toefjes crème op de rand en garneer deze met een halve walnoot.

Je kunt ook het glazuur achterwege laten en een heel dun laagje crème boven op strijken. Dan de taart versieren met allemaal kleine toefjes crème en versieren met chocolade.

Heel veel succes met het maken van deze taart!