Nieuwjaarssalade

Elke familie heeft zo zijn eigen gewoonten en tradities. In mijn familie was het traditie om voor nieuwjaarsdag een grote salade te maken en deze met het nieuwjaarsconcert vanuit de 'Musikverein' in Wenen op de achtergrond, met zijn allen te nuttigen. Wij hebben deze traditie graag voortgezet.De salade die we dit jaar gemaakt hebben, is eenvoudig maar erg smakelijk. Overigens smaakt deze salade niet alleen op nieuwjaarsdag!

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 155 minuten (35 bereiden, 120 wachten)
Vleesfactor: Varken

Ingrediënten

Voor 3 personen

  • 400 gram aardappels (geschild gewogen)
  • 2 eetl zonnebloemolie
  • flinke theel milde mosterd
  • ca. 200 gram gaar vlees (rund- of varkensvlees) in kleine stukjes
  • 1 appel, in blokjes gesneden bijv. Elstar
  • 3 eetl kleingesneden augurken + augurkennat
  • 3 eetl kleingesneden zilveruitjes
  • mayonaise (licht en romig)
  • zout en peper
  • 2 hardgekookte eieren, waarvan 3/4 fijngesneden
  • slabladeren
  • gehakte peterselie
  • kerstomaatjes

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Kook ze met een beetje zout gaar in ca. 7 minuten. Giet af en laat ze droog stomen. Prak ze een beetje met een vork, zodat je een mengsel van fijn en grof krijgt.

Meng mosterd, olie, zout, flink peper uit de molen, een paar lepels augurkennat en een flinke eetl mayonaise. Giet bij de aardappels en roer door elkaar. Als het te droog is, roer er dan nog wat augurkennat door.

Voeg de fijngesneden augurken, zilveruitjes, ei, appelstukjes en het vlees (ik heb hiervoor gebraden hamlap gebruikt) toe en roer voorzichtig door elkaar. Houd van de augurken en zilveruitjes van elk 1 eetl apart voor de garnering. Maak op smaak met zout en peper. Laat goed afkoelen in de koelkast.

Was de slabladeren en leg ze op een schaal. Schep hier de salade op en strijk de bovenkant glad met een mes of bolle kant van een lepel. Bedek met een laagje mayonaise.

Garneer met de tomaatjes, de achtergehouden augurk, zilveruitjes en (plakjes) ei. Strooi er wat peterselie over.

Eet smakelijk.