Ovenschotel met bloemkoolpuree

Het was eigenlijk de bedoeling om bloemkool met een gehaktbal te eten, maar dit is veel spannender. Bloemkoolpuree? Dat had ik nog nooit gemaakt, maar het is echt lekker. Wel een beetje werk, maar zeker de moeite waard.

Inspiratiebron: Sas kookt

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 65 minuten (45 bereiden, 20 wachten)
Vleesfactor: Rund

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 uitje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 50 gr wortel, in kleine blokjes of dunne plakjes
  • 2/3 theel. tijm
  • 200 gr rundergehakt
  • 50 ml (vlees)bouillon
  • 1/3 blik gepelde tomaten, fijngesneden
  • 1 eetl tomatenpuree
  • 40 ml rode wijn
  • worcestershiresaus
  • peper en zout
  • beetje olie
  • Voor de pureelaag:
  • 250-275 gram aardappelen, geschild en in stukken
  • 200 gram bloemkool
  • boter
  • melk
  • zout, peper en nootmuskaat
  • 75 gram geraspte kaas

Bereiding

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Zet de aardappels op. Doe de bloemkool in een stoommandje en zet in een pan met een bodem water. Kook de aardappels gaar en stoom de bloemkool beetgaar.

Fruit intussen op middelhoog vuur de ui in de wok of hapjespan met een scheutje olie. Fruit de knoflook 1 minuut mee. Voeg wortel en tijm toe en roerbak op iets hoger vuur gedurende 5 minuten.

Bak in een andere pan het gehakt rul en bruin. Voeg dit toe aan de groenten.

Voeg bouillon, tomatenpuree, wijn, worcestershiresaus en tomaat toe en laat dit pruttelen totdat je een dikke saus hebt. Maak op smaak met zout en peper.

Giet de aardappels af en haal de bloemkool uit het stoommandje. (oppassen: metalen stoommandjes zijn heet!). Stamp de aardappels en bloemkool door elkaar en maak er met de melk, boter, peper en nootmuskaat een smeuige puree van. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor.

Doe de gehaktsaus in een ingevette ovenschaal. Hier komt de puree op en als laatste de rest van de geraspte kaas.

Zet 15 - 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Zet nog even onder de grill voor een mooi korstje.

Geef er een rauwkostsalade bij.

Bon apetit!