Pilav met sinaasappel en twijfelachtige oorsprong

Over de spelling (is het nu pilav of pilaf?) en de herkomst van dit gerecht worden we het niet eens (de één zegt Bulgarije, de ander Turkije en Wikipedia leert dat het ook in Centraal-Azië op de menukaart staat). Over de smaak gelukkig wel, want die is gewoon goed. Om de oorsprong van dit recept nog mistiger te maken, heb ik aan het originele recept gesleuteld. Dat komt trouwens uit de oer-Hollandse kookboekjesreeks 'Kook ook', dus ik vraag me af hoe oorspronkelijk het recept überhaupt is. 'Überhaupt' is overigens een Germanisme en beslist van Duitse afkomst. Hoe dan ook, dit zoetige rijstgerecht is zeker de moeite waard door zijn ongebruikelijke, frisse smaak.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 40 minuten (25 bereiden, 15 wachten)
Vleesfactor: Kip/gevogelte

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 gr snijbonen, in stukken
  • 1 winterwortel, gesneden
  • 3 bosuien, gesnipperd
  • 2 sinaasappels, in stukjes
  • 2 perssinaasappels, geperst
  • 300 gr kip, in kleine stukjes
  • 300 gr rijst
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 teen knoflook, gesneden
  • Citroensap
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Bereiding

Bak de kip samen met ui en knoflook in olijfolie, met een klein scheutje versgeperst sinaasappelsap. Laat de kip niet helemaal bruin worden. Bak ook de snijbonen en wortel een paar minuten mee.

Kruid het eten flink met zout, peper en paprikapoeder.

Giet de resterende sinaasappelsap in een maatkan en vul met kraanwater aan tot 550 ml. Schep de rijst door de pan en giet er het mengsel van sap en water doorheen.

Voeg het bouillonblokje en een scheutje citroensap toe. Dek de pan af. Laat het geheel tien minuten op laag vuur pruttelen.

Voeg de bosui en sinaasappelstukjes toe. Laat de pilav vervolgens nog vijf minuten zachtjes koken.