Raapstelen stamppotje

Dit was onze eerste kennismaking met raapstelen. Een echte voorjaarsgroente, maar nu nog verkrijgbaar bij onze groentenboer. Ik had de steeltjes min of meer in een opwelling gekocht en dus nog niet echt nagedacht over de mogelijkheden. Het meisje in de groentenwinkel verzekerde me dat het rauw gestampt erg lekker was. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Inspiratiebron: eigen recept

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 30 minuten (30 bereiden, 0 wachten)
Vleesfactor: Varken

Ingrediënten

Voor 3 personen

  • zakje raapstelen, waarschijnlijk 200 à 250 gram
  • ca 750 gram kruimige aardappelen
  • scheut melk
  • peper uit de molen
  • verse geraspte nootmuskaat
  • 200 gram magere rauwe ham
  • 1 sjalotje, heel fijn gesnipperd

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Kook ze gaar, giet af en maak er met de melk, peper en nootmuskaat een smeuïge puree van.

Was de raapsteeltjes en slinger ze droog in een sla centrifuge.

Snijd (eventueel) het vet van de ham en bak in een klein beetje olie tot ze lichtbruin zijn.

Als de puree klaar is er de raapsteeltjes, gesnipperd sjalotje en ham doorheen scheppen. Verwarm tot de raapsteeltjes zijn geslonken.

Direct serveren, eventueel met een schepje jus.

Eet smakelijk.