Rode kool met appeltjes en rozijnen

Het recept voor deze fantastische rode kool komt uit een kookboek van Gizzi Erskine. De kool wordt gestoofd in water met rode wijnazijn en basterdsuiker. De appelschijfjes en rozijnen maken het geheel af.

Inspiratiebron: Gizzi Erskine

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 60 minuten (60 bereiden, 0 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1/4 rode kool, dun gesneden/geschaafd
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 1 eetl olijfolie
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 100 ml water
  • 2 eetl bruine basterdsuiker
  • 1 stevige appel, b.v. elstar
  • 25 gram rozijnen
  • zout en peper uit de molen

Bereiding

Verhit de olie in een flinke pan/wok. Bak hierin op laag vuur de ui in ongeveer 8 minuten zacht en licht gekleurd. Voeg de kool toe en bak deze 5 minuten mee.

Voeg nu azijn, suiker en water toe. Roer tot de suiker is opgelost. Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen.

Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd in dunne schijfjes. Voeg ze samen met de rozijnen toe aan de kool. Roer goed door en laat nog eens 20 minuten pruttelen. Controleer tegen het eind van de gaartijd de hoeveelheid vocht in de pan. Het is de bedoeling dat je aan het eind een beetje stroperig vocht overhoudt. Het moet een beetje smeuïg zijn.

Maak op smaak met zout en peper.

Tip: Als extraatje kun je er een ham-crumble als topping bij maken. Leg hiervoor 4 plakken gekookte ham (geen rauwe ham, deze wordt te zout) op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven (100 - 120 graden) gedurende 1 uur. Haal uit de oven en verkruimel de ham. Strooi dit als topping over de kool.

Eet smakelijk!