Rundvlees met dadels

Een prachtige combinatie van rundvlees met het zoete van dadels, het zure van citroensap en de kruiden. Dit recept van Janny de Moor uit "Trouw", is oorspronkelijk met lamsbout en limoen. Maar met mals rundvlees is het ook heerlijk. Dit is wat ons betreft een blijvertje. Het is een gerecht wat je heel goed in de slowcooker kunt bereiden. Heb je die niet, kan het uiteraard ook in de braadpan.

Inspiratiebron: Janny de Moor

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 225 minuten (25 bereiden, 200 wachten)
Vleesfactor: Rund

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 300 gram mager rundvlees, in blokjes
  • 1 eetl bloem
  • zout en peper uit de molen
  • scheut olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 250 wortel, geschild en in stukjes
  • 1/2 theel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theel gemalen koriander
  • 1 eetl tomatenpuree met een snuf suiker
  • 380 ml vleesfond (pot AH)
  • 3 eetl citroensap
  • 10 dadels, zonder pit, gehalveerd
  • peterselie
  • 125 gram couscous
  • 220 ml groentebouillon
  • evt. partjes citroen

Bereiding

Vet de binnenpan van de slowcooker licht in met een beetje boter.

Maal zout en peper over de vleesblokjes. Strooi de bloem erover en verdeel zodat elk blokje bedekt is met een dun laagje bloem.

Verhit de olie in een pan en bak de stukjes vlees licht bruin. Schep ze in de binnenpan.

Giet eventueel nog een klein scheutje olie in de pan en fruit de ui, knoflook en wortel ca. 2 minuten. Voeg komijn, koriander en tomatenpuree toe en roer goed door. Giet de fond en citroensap in de pan en breng aan de kook. Giet alles in de binnenpan bij het vlees.

Zet de slowcooker op hoog gedurende 3 à 4 uur.

Neem een wijde koekenpan en giet daar de inhoud van de slowcooker in (voorzichtig, want de pot is heet). Voeg de dadels toe en laat op hoog vuur onder regelmatig roeren inkoken tot je een mooie saus hebt gekregen. Dit duurt een paar minuten.

Maak intussen de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Schep de couscous op de borden en schep de saus er rondom heen. Garneer met de fijngeknipte peterselie en evt. partjes citroen.

Eet smakelijk.