Salade met koude gepocheerde zalm

Bij deze zalm geldt: weinig werk, veel effect. Je kunt dit al ver van tevoren bereiden.

Inspiratiebron: Nigella Lawson

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 25 minuten (25 bereiden, 0 wachten)
Vleesfactor: Vis

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • zalmmoot van 300 - 350 gram
  • 1 theel zout
  • 1/2 bosje dille
  • 1 theel suiker
  • 7 peperkorrels
  • 1 bos-ui, gehalveerd
  • 1 afgestreken eetl mosterd naar keuze
  • 1/2 theel lichte basterdsuiker
  • 1/2 bekertje zure room
  • 1 theel witte wijnazijn
  • Rucola

Bereiding

Leg wat dilletakjes in het buikdeel van de vis. Bind met een draadje de delen op elkaar.

Leg de moot in een pan waar hij precies in past. Doe het zout, suiker, bos-ui en peperkorrels in de pan en giet er zoveel koud water bij dat de vis net onder staat. Bij mij was dat 1 liter.

Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 minuten met het deksel op de pan heel zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en draai de zalm voorzichtig om. Leg het deksel er weer op en laat de vis zo enkele uren afkoelen.

Haal de afgekoelde vis uit de pan en haal het vel eraf. Trek de vis voorzichtig van de graten en verdeel ze in stukken.

Verdeel de rucola op een schaal en leg de stukken zalm erop.

Klop mosterd, suiker, zure room en azijn door elkaar en maak op smaak met zout en peper. Snijd de rest van de dille fijn en roer door de saus.

Schep de saus over de vis.

Eet smakelijk.

Tip: Gebruik de bouillon voor b.v. vissoep, vissaus of visragout.