Schelvis met zoete aardappelpuree

Schelvis is een witvis en vrij neutraal van smaak. Hij kan dus wat kruiden betreft wel wat hebben. De zoete aardappelpuree is op smaak gemaakt met mangochutney en verse koriander. Een goede combinatie.

Inspiratiebron: Jamie Oliver

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 40 minuten (40 bereiden, 0 wachten)
Vleesfactor: Vis

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • Puree: 400 gram zoete aardappels
  • 1 citroen
  • klein bosje verse koriander, gehakt
  • 1 flinke eetl mangochutney
  • Vis: 2 schelvisfilets
  • 1 theel venkelzaad
  • 3 plakjes boeren rauwe ham
  • zout en peper
  • olijflolie

Bereiding

Was de aardappels grondig en snijd lelijke plekken weg. Prik ze een aantal keer in. Leg ze in een magnetronbestendige schaal. Snijd de citroen doormidden en leg 1 helft in de schaal. Dek de kom af met een dubbele laag huishoudfolie. Prik een keer in. Zet de schaal 12 minuten, of tot ze gaar zijn, op de hoogste stand in de magnetron.

Verhit een beetje olie in een koekenpan, waar de vissen in kunnen. Leg de plakken ham in de pan en laat bruin en knapperig bakken. Maal het venkelzaad in de vijzel fijn.

Haal de ham uit de pan. Laat de olie in de pan. Leg de vis op de velkant in de pan, druk een beetje plat en bestrooi met het fijne venkelzaad, zout, peper en de rasp van 1/2 citroen. Laat de velkant krokant worden en draai de vis om en laat de andere kant ook bruin en gaar worden.

Haal intussen de aardappels uit de magnetron, ontvel ze, snijd ze in stukken. Maak er puree van. Doe de fijngehakte koriander en de mangochutney erbij en roer alles met een lepel even door elkaar. Maak op smaak met zout, peper en citroensap.

Schep de puree op de borden en leg er de gebakken vis bij. Garneer met een schijfje citroen en een blaadje koriander.

Eet smakelijk.