Sheperd's pie

Als je op vakantie bent in Ierland, hét land van de sprookjes, mythen, legenden, feesten en folklore, kun je niet om de traditionele keuken heen. Cultluur en eten zijn altijd verweven geweest met de jaargetijden en de opbrengsten van het land en de zee. Hoewel sheperd's pie vooral bekend is uit Engeland, vind je dit ook op de menukaart in de traditionele Ierse pubs. Vroeger was het een gerecht voor de armen en werd gemaakt van vleesresten. Nu wordt het van lams- of rundergehakt gemaakt. Ik heb geprobeerd de schotel die in een pub in Killorglin werd geserveerd na te maken en deze poging komt in de buurt. Mijn versie is gemaakt van vegetarisch gehakt, maar niet-vegetariërs nemen natuurlijk lams- of rundergehakt.

Inspiratiebron: eigen recept

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 55 minuten (25 bereiden, 30 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • aardappelpuree van ca. 400 gram kruimige aardappels
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 350 gram gemengde groenten: wortel, erwtjes, sperziebonen
  • bakje vegetarisch kruimelgehakt
  • 1 theel gedroogde tijm
  • ca. 250 ml (groente)bouillon
  • maizena, aangemaakt met beetje koud water
  • paneermeel
  • geraspte kaas

Bereiding

Maak de aardappelpuree. Kook de sperziebonen 7 minuten.

Zet de oven op 200 graden.

Fruit de ui, knoflook, wortel en tijm in een beetje olie. Voeg gehakt toe en bak 5 minuten mee.

Voeg erwtjes en boontjes toe en bak 2 minuten mee.

Voeg zoveel bouillon toe, tot alles net niet onder staat. Bind met het maïzenapapje.

Schep het gehakt-groentemengsel in een ovenschaal en bedek met de aardappelpuree.

Strooi er wat paneermeel en geraspte kaas over en zet 30 minuten in de oven tot de schotel een mooi korstje heeft.