Stapeltaart met spinazie

Deze taart is opgebouwd uit spinaziepannenkoekjes en kruidige humus en gegarneerd met grofgesneden rucola en kerstomaatjes. En ziedaar: een feestelijke taart waar je mee voor de dag kunt komen. En niet verder vertellen, maar deze taart is ook nog eens heel gezond. Het recept is van Henja Schneider, die elke week een feestrecept schrijft in Trouw.

Inspiratiebron: Henja Schneider

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 70 minuten (70 bereiden, 0 wachten)

Ingrediënten

Voor 3 personen

  • Pannenkoekjes: 150 gram verse spinazie
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 125 gram bloem
  • 1 theel bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 ml melk
  • Humus: 250 gram zoete aardappel, geschild en in stukken
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • extra vierge olijfolie
  • 1/2 - 1 theel harissa
  • flinke snuf gemalen komijn
  • flinke snuf gemalen koriander
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • sap van 1 citroen
  • zout en zwarte peper
  • flinke scheut extra vierge olijflolie
  • rucola
  • kerstomaatjes

Bereiding

Humus: Kook de zoete aardappel gaar, giet af en laat afkoelen.

Fruit de ui in een flinke scheut olijfolie en fruit op laag vuur tot ze gaar zijn. De komijn, koriander en harissa toevoegen en even laten meebakken. Zet de pan van het vuur.

Doe de kikkererwten, ui, citroensap, knoflook, zoete aardappel en een flinke scheut olijfolie in de keukenmachine en maal tot een grove puree. Proef de humus en voeg eventueel wat zout of citroensap toe.

Pannenkoekjes: Zeef de bloem met het bakpoeder.

Hak de spinazie in de keukenmachine fijn en giet er de losgeklopte eieren bij. Laat de machine draaien. Voeg de gezeefde bloem en het zout toe. Giet er nu, terwijl de machine draait, langzaam de melk bij en laat draaien tot je een glad beslag hebt gekregen. Als het goed is heeft het de dikte van yoghurt.

Smelt in een koekenpan wat boter en bak ca. 6 dunne pannenkoeken. Houd ze warm.

Voor het samenstellen van de taart leg je 1 pannenkoek op een platte schaal. Bestrijk deze met een paar lepels humus. Leg hier weer een pannenkoek op en bestrijk weer met humus. Ga zo door tot je alle pannenkoeken gestapeld hebt. Zorg dat je voldoende humus overhoudt om de bovenste pannenkoek mee te bedekken.

Als je de taart klaar hebt drapeer je wat rucola bovenop de taart en daarbovenop wat kerstomaatjes.

De verrassing is compleet wanneer de je taart aansnijdt en de laagjes goed zichtbaar worden.

Eet hier een lekkere rauwkostsalade bij.

Tip: 1. Bij het schillen van de zoete aardappel bleek dat ik de witte soort had. Als je de oranje aardappels kunt krijgen, wordt het effect nog mooier. 2. Strooi hier en daar wat geroosterde pijnboompitten.