Stooflap met pruimen en honing

Door de honing en pruimen heel verrassend. Het recept, wat oorspronkelijk met lamsvlees is, komt uit mijn slowcooker boek. Als je kunt, koop dan een goede kwaliteit vlees bij de echte slager, het liefst biologisch. Dat proef je echt terug.

Inspiratiebron: Catherine Atkinson

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 330 minuten (30 bereiden, 300 wachten)
Vleesfactor: Varken

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 50 gram gedroogde pruimen
  • 120 ml hete thee
  • olijfolie en beetje vloeibare margarine
  • 300 magere hamlappen
  • 1 ui, gesnipperd
  • flinke snuf gemberpoeder
  • flinke snuf kerriepoeder
  • snuf versgeraspte nootmuskaat
  • 2/3 theel gemalen kaneel
  • paar saffraandraadjes, geweekt in een lepel heet water
  • 1,5 eetl honing
  • 70 ml kokendhete groentebouillon
  • 40 gram amandelen, licht geroosterd
  • 1 eetl versgehakte koriander

Bereiding

Week de pruimen in de hete thee.

Snijd het vlees in stukken van ca. 2,5 cm. Verhit de olie en margarine in een koekenpan en bak het vlees rondom lichtbruin. Schep het vlees met een schuimspaan in de binnenpan van de slowcooker.

Bak de ui in de koekenpan 5 minuten of tot ze zacht worden. Roer er de gemberpoeder, kerriepoeder, nootmuskaat, kaneel en flink wat peper door en bak even mee. Pas op dat ze niet verbranden. Haal de pan van het vuur. Giet de pruimen af en giet het vocht bij de ui. (Dek de pruimen af). Giet het mengsel bij het vlees. Roer samen met de honing en de saffraan door elkaar. Deksel op de pan en zet 1 uur op hoog, daarna 4 uur op laag.

Laat de laatste 30 minuten de pruimen mee sudderen.

Proef op smaak. Schep in een mooie schaal en garneer met de amandelen en koriander.

Eet smakelijk.