Tajine met kip en abrikozen

Als je houdt van de combinatie pittig en fruitig dan moet je deze tajine zeker eens proberen. De rozemarijn en gember geven er een heerlijke smaak aan. Het mooiste is als je deze stoofschotel in een tajine kunt bereiden. Mocht je deze niet hebben, dan kun je ook een braadpan met dikke bodem gebruiken. Mijn ervaring is dat dat ook prima werkt. Na bereiding kun je alles in een mooie schaal serveren. Dit recept is afkomstig van Ghillie Basan, die veel tajine recepten op haar naam heeft staan.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 65 minuten (25 bereiden, 40 wachten)
Vleesfactor: Kip/gevogelte

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 eetl olijfolie en een klontje boter
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 theel gedroogde rozemarijn
  • 20 gram verse gember, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 1 kaneelstokje
  • 200 - 250 gram kipdijfilet
  • ca. 80 gram gedroogde abrikozen
  • 1 eetl honing
  • 1/2 blik tomaten op sap
  • zeezout en peper uit de molen
  • paar takjes basilicum, alleen de blaadjes

Bereiding

Week de abrikozen eventueel een kwartiertje in warm water. Haal ze eruit en dep droog.

Verhit olie en boter in een tajine of braadpan. Fruit hierin de ui, rozemarijn, chilipeper en gember tot de ui zacht wordt. Roer het kaneelstokje erdoor.

Leg de kip in de pan en bak aan beide kanten bruin.

Voeg nu de abrikozen, honing en de tomaten met sap toe en roer alles door elkaar.Het is de bedoeling dat de abrikozen net onder het vocht staan, voeg dus indien nodig nog wat water toe.

Breng alles aan de kook, draai het vuur op z'n allerlaagst en laat alles ca. 40 minuten heel zachtjes pruttelen.

Breng de tajine op smaak met zout en peper. Scheur de blaadjes basilicum klein en strooi over de kip.

Geef hier botercouscous bij:

Neem voor 2 personen ongeveer 140 gram couscous. Verwarm de oven op 180 graden. Doe de couscous in een ovenschaal en bereid volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Gebruik als vocht groentebouillon. Als de couscous is geweld maak je de korrels met een vork los. Wrijf er dan met je vingers 1 eetl olijfolie door en probeer de couscous luchtig te maken door de korrels op te tillen en weer te laten vallen. Verdeel nu een paar klontjes boter over de couscous, dek af met alufolie of bakpapier en zet de couscous in de oven. Laat in ca. 15 minuten goed warm worden.

Eet smakelijk.