Varkensstoof met pruimen en abrikozen

In deze stoofschotel voeren vooral pittig en zoet de harmonische boventoon. Het pittige komt van de kruidenpasta met chilipepertjes, het zoete van gedroogde vruchten. Je kunt i.p.v. hamlap ook varkensbout of -schouder nemen. Of je dit nu in de slowcooker bereidt, of in een gietijzeren pan in de oven zet, het is zeker een aanrader.

Inspiratiebron: Catherine Atkinson

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 285 minuten (45 bereiden, 240 wachten)
Vleesfactor: Varken

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • Kruidenpasta: 1 afgestreken theel gebroken gedroogde chilipepers
  • 1 eetl olijfolie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1/3 groen of rood pepertje, fijngesneden
  • 2/3 theel gemalen koriander
  • 1/3 theel mild paprikpoeder
  • 20 gram amandelen
  • 1/3 theel gedroogde oregano
  • Verder: ca. 325 gram hamlap
  • zout en peper uit de molen
  • 1 eetl bloem
  • olijfolie
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl kippenbouillon
  • 45 gram gedroogde pruimen, zonder pit
  • 45 gram gedroogde abrikozen
  • rasp en sap van 1/3 kleine sinaasappel of van 1 mandarijn
  • snufje rietsuiker
  • rest van het pepertje, zie kruidenpasta
  • geknipte peterselie
  • rijst, voor erbij

Bereiding

Begin met de kruidenpasta. Verhit de olie en fruit hierin de uisnippers op laag vuur 5 - 10 minuten. Voeg de groene/rode peper en knoflook toe en bak even mee. Schep 2/3 deel uit de pan en houd apart.

Schep de rest van het uimengsel in het bakje van de staafmixer. Doe daar de amandelen, gebroken chilipeper, koriander, paprikapoeder, oregano en 3 à 4 eetl water bij en maal tot een enigszins gladde pasta. Zet even apart.

Snijd het vlees in flinke stukken van 4 à 5 cm. Kruid ze met zout en peper en bestrooi ze met de bloem. Zorg dat elk stukje vlees helemaal bedekt is met bloem.

Verhit olijfolie in een anti-aanbak koekenpan en bak hierin de stukjes vlees licht bruin. Keer regelmatig om. Smeer intussen de binnenpot van de slowcooker in met wat boter. Schep het gebakken vlees in de pot. Zet de slowcooker op hoog.

Doe de achtergehouden uien weer in de koekenpan. Giet er de wijn en bouillon bij en laat even zachtjes sudderen. Roer er nu de helft van de kruidenpasta door en laat ook dit even mee sudderen. Schenk dit over het vlees en laat de crock met het deksel erop 2 uur zijn gang gaan.

Roer er na 2 uur de gedroogde vruchten (in zijn geheel), sinaasappelsap en suiker door, zet de slowcooker op laag en laat nog anderhalf uur zachtjes pruttelen tot het vlees heel zacht is geworden.

Roer er als laatste de rest van de kruidenpasta door en laat nog 30 minuten staan.

Schep alles in een schaal en bestrooi met de sinaasappelrasp, het gesneden pepertje en peterselie.

Serveer dit stoofgerecht met rijst en groente naar keuze.

Eet smakelijk.