Vegetarische Roti

Voor het eerst roti gegeten bij "Eethuis Aarti" in Utrecht. Als je geen tijd hebt om de roti wraps zelf te maken, kun je ze ook in de supermarkt kopen. Volgens mijn Surinaamse buurvrouw gaan door de aardappelpuree in de wraps ook een bepaald soort boontjes, maar die heb ik (nog) niet kunnen ontdekken in de supermarkt. Dus maak ik ze zonder. Zoals mijn buurvrouw zei: je moet roeien met de riemen die je hebt. Het recept voor de roti wraps is voldoende voor 5 stuks. Je kunt ze, goed afgedekt, een paar dagen bewaren in de koelkast en later opwarmen in de oven.

Inspiratiebron: Buurvrouwtruus.wordpress.com

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 130 minuten (90 bereiden, 40 wachten)

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • Roti: ca. 400 gekookte aardappels (vastkokend)
  • 150 gram sperzibonen, 6 minuten gekookt
  • 1 theel kerrie massala
  • 1/4 bouillonblokje
  • olie om in te bakken
  • 60 ml water
  • 1 bakje vegetarische kipstukjes (vegetarische slager)
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 - 1 1/2 eetl kerrie masala
  • 1/4 bouillonblokje
  • 1/2 rode peper (of een beetje sambal)
  • 1 eetl tomatenpuree
  • Roti wraps: 150 gram gekookte aardappels
  • klontje boter/margarine
  • scheutje melk
  • 2 tenen knoflook, zeer fijn gesnipperd, of een theel knoflookpasta
  • 1/2 rode peper, zonder zaadjes, zeer fijn gesneden
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetl zonnebloemolie
  • 100 -115 ml lauw water
  • snuf zout

Bereiding

Roti: Verhit in een flinke pan een scheutje olie en fruit hierin de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de kerrie masala toe en bak 2 minuten mee.

Voeg de aardappels, boontjes, water en het verkruimelde bouillonblokje toe en laat even zachtjes sudderen.

Verhit in een andere pan (b.v. wok) een scheutje olie en fruit hierin de ui en knoflook. De rode peper even meebakken. Kerrie masala, verkruimeld bouillonblokje en tomatenpuree erbij en kort meebakken.

Voeg de kipstukjes toe en bak ook een paar minuten mee.

Schep het aardappel-bonen mengsel erbij en roer goed door elkaar. Zet weg tot gebruik. Je kunt dit prima van te voren maken, dan kunnen de smaken goed intrekken.

Roti wraps: Doe het meel in een kom en voeg zout, olie en water toe. De hoeveelheid water die je nodig hebt hangt af van de bloem. Begin met 100 ml, als het te droog is giet je er nog wat water bij. Kneed dit met de hand of met de mixer tot een soepel deeg.

Bedek de kom met een vochtige doek en laat het deeg 30 minuten staan.

Maak intussen van de aardappels, rode peper, knoflook, een klontje boter en een scheutje melk een fijne aardappelpuree.

Verdeel het deeg in 5 stukken en vorm ze tot een balletje. Maak b.v. met je duim een holletje in het deegballetje en vul dit met een lepel aardappelpuree. Vouw het deeg over de puree heen weer dicht. Vul zo alle balletjes met de puree. Bestrooi ze met wat bloem.

Bestrooi je werkvlak met wat bloem. Rol nu één balletje met de deegroller tot een wrap. Verhit een anti-aanbak koekenpan. Bestrijk de wrap aan één kant met een beetje olie en leg het op die kant in de pan. Bak ca. 2 minuten tot de onderkant mooi bruin is. Bestrijk intussen de bovenkant met olie en draai de wrap om. Laat ook weer mooi bruin worden. Rol en bak zo alle 5 wraps.

Leg nu een wrap op een bord en vul met de roti. In Suriname worden ze opgerold en met de hand gegeten.

Geef er groenten uit het zuur bij.

Eet smakeljk.