Vreedzame omelet met rijst en paddenstoelen

Het oorspronkelijke recept van dit heerlijke zoutzure gerecht schrijft de mu'er paddenstoel voor, een even moeilijk vindbaar als obscuur klinkend ingrediënt. Tenminste, voor mensen die kind aan huis zijn bij Jumbo en Oosterse toko's vooral van de buitenkant kennen. Mensen zoals ik.

Mijn bezoek aan de plaatselijke toko had dan ook weinig succes. Telkens wanneer ik de Chinees achter de toonbank naar mu'er vroeg, verkocht hij me een klap in mijn gezicht. Toen ik dit niet langer pikte en hem op een Hollandse tegenstoot trakteerde, stak de man een tirade af waarin ik alleen de woorden 'ai ai' en 'Bruce Lee' ontwaarde, al kan dit liggen aan mijn gebrekkige kennis van het Chinees.

Met het 'ai' kon ik gelukkig wel wat, want dat was precies wat dit gerecht nog miste. En zoals gezegd heb ik in mijn artistieke vrijheid de mu'er vervangen door gedroogde shiitakes van de Jumbo, waar ik nimmer in conflict raak.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 40 minuten (40 bereiden, geen wachttijd)

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 350 gr rijst
  • 40 gr gedroogde shiitakes
  • 200 gr erwten
  • 1 blikje bamboescheuten
  • 4 eieren
  • 1 kleine wortel, geschrapt en gehakt
  • 2 el sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • 1½ el tamarindepasta
  • 2 tl water
  • 1 tl bruine suiker
  • Klein bosje peterselie, gesneden
  • Zout
  • Olijfolie

Bereiding

Kook ter voorbereiding de rijst alvast gaar. Week de shiitakes 20 minuten in een bakje met lauw water en laat ze goed uitlekken.

Meng de sojasaus, oestersaus, tamarindepasta, water en basterdsuiker tot een sausje.

Klop de eieren met wat zout in en schaaltje. Bak de omelet in een flinke koekenpan. Laat 'm even afkoelen en snijd hem vervolgens in reepjes.

Bak de paddenstoelen een paar minuten in een klein scheutje olie op niet al te hoog vuur. Ze moeten wat uitdrogen.

Voeg de bamboescheuten en wortel toe. Wok ze binnen een minuut of vijf gaar.

Giet de saus in de wok. Voeg onmiddelijk de rijst, ei en erwten toe. Wok het geheel een paar minuten.

Bestrooi het gerecht met peterselie. Dinner time!