Warme pruimensaus

De frisse smaak van de saus past mooi bij het zoete van ijs en is bovendien een goed alternatief voor de calorierijke chocoladesaus of caramelsaus. De saus kan ook koud worden geserveerd bij vla of pudding.

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 25 minuten (15 bereiden, 10 wachten)

Ingrediënten

Voor 3 personen

  • 225 gram pruimen
  • 75 ml vers geperst sinaasappelsap
  • snuf kaneel
  • snufje gemalen kruidnagel
  • 1/2 afgestreken eetl lichte basterdsuiker
  • 1/2 theel cognac of weinbrand
  • vanille ijs

Bereiding

Halveer de pruimen, haal de pit eruit en snijd in stukken. Doe ze in een steelpan en voeg het sinaasappelsap, kaneel en kruidnagel toe. Breng langzaam aan de kook en laat op een zacht pitje 10 minuten pruttelen of tot de pruimen heel zacht zijn.

Zeef alles boven een kom, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een passeerzeef met de kleinste zeef.

Doe alles terug in de steelpan. Voeg de suiker toe en laat die oplossen. Proef of er nog meer suiker bij moet. Roer de cognac erdoor, als je die gebruikt. Is wel erg lekker!

Verwarm de saus zo nodig nog op een laag vuurtje.

Schep ijsbolletjes in een schaaltje en lepel hier de saus overheen.

Succes verzekerd.

Tip: Maak een grote hoeveelheid en vries in porties in.