Witlofovenschotel met ham en kaassaus

Een ovenschotel die het altijd goed doet. Een echte topper!

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 60 minuten (30 bereiden, 30 wachten)
Vleesfactor: Varken

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 grote witlofstruikjes
  • 16 plakken ham, het lekkerst is een gegrilde hamsoort
  • 1 zakje geraspte kaas
  • 2 zakjes sausmix voor witte saus
  • 1/2 liter halfvolle melk
  • aardappels
  • klont boter
  • scheut melk
  • peper en nootmuskaat

Bereiding

Schil de aardappels, kook ze en maak met de boter, melk, peper en nootmuskaat er een smeuige aardappelpuree van.

Zet een grote pan water op het vuur en breng het aan de kook. Laat hierin de witlofstruikjes 10-15 minuten koken. Haal ze uit de pan en laat ze goed uitlekken.

Vet een flinke ovenschaal in met wat boter.

Halveer de struikjes witlof en haal de pit eruit. Wikkel om elk half struikje 2 plakken ham. Leg die in het midden van de ovenschaal.

Schep de puree rondom de witlof. Maak de witte saus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als de saus kookt een 1/2 zakje geraspte kaas erbij doen en even goed roeren tot je een mooie gladde saus hebt. Giet de saus over de witlofstruikjes.

Strooi nog wat geraspte kaas over de aardappelpuree,  zodat je een mooi korstje krijgt.

Ze de schotel 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.