Ziti al forno

Sinds de potjes van Grand'Italia de pasta-afdelingen van supermarkten domineren, heet het dat pastagerechten snel en eenvoudig te bereiden zijn. Pasta in de ene pan, saus in de andere en klaar is Claudio! Met het jammerlijke gevolg dat tegenwoordig veel pastagerechten precies hetzelfde smaken.

Maak kennis met de ziti al forno, bereid op semi-authentiek Italiaanse wijze. Herstel het pastagerecht thuis in ere met deze heerlijke Italiaanse ovenschotel.

In tegenstelling tot spaghetti en ravioli is ziti geen echte exportpasta. Buiten Italië is hij wellicht het bekendst in de VS, waar Italiaanse Amerikanen de pasta verwerken in 'baked ziti'. Dit recept komt waarschijnlijk meer in de buurt bij de Italiaanse ziti al forno.

Een persoonlijke favoriet die niet met een potje Grand'Italia na te bootsen is!

Inspiratiebron: The Sopranos

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 95 minuten (40 bereiden, 55 wachten)
Vleesfactor: Rund, Varken

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 330 gr ziti of lange maccheroni
  • 250 gr rundergehakt
  • 100 gr salami met paprika, in reepjes
  • 1 flinke ui
  • 60 ml droge witte wijn
  • 500 ml passata
  • 150 gr pecorino, geraspt
  • 1 ei
  • 1 plantje verse basilicum
  • 1 teen knoflook, gesneden
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuscaat
  • Olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°.

Kook de ziti of lange maccheroni al dente volgens de instructies op de verpakking. Roer ze na het afgieten los met een klein beetje olijfolie.

Doe een scheutje olijfolie in de wok en bak het gehakt rul, samen met de ui, de knoflook en de salami. Strooi er wat zout, peper en nootmuscaat over.

Voeg de wijn toe en wacht tot hij verdampt is. Giet vervolgens de passata bij het mengsel. Dek de wok af en laat de saus 30 minuten op laag vuur koken.

Zet een ovenschaal klaar met een inhoud van twee tot tweeënhalve liter. Giet een klein scheutje olijfolie in de schaal en vet hem met een kwastje in.

Bedek de bodem van de schaal met ongeveer een derde van de ziti. Leg hier een flinke laag verse basilicum op, tot de kleur groen overheerst. Strooi vervolgens een derde van de pecorino over de basilicum.

Zet alvast een beetje pecorino apart om op het laatst over de ziti te strooien. Roer de rest door de saus in de wok, samen met het ei en alle resterende pasta.

Giet de wokinhoud in de ovenschaal. Leg hier nog wat basilicumblaadjes op en strooi er de laatste pecorino overheen.

Laat de schotel in 25 minuten op 180° gaar worden.