Zomerse pomodoro

Gebruik voor deze soep geen bleke harde tomaten, maar kies voor de knalrode rijpe exemplaren. Dat komt de smaak beslist ten goede.

Inspiratiebron: Soepen

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 60 minuten (30 bereiden, 30 wachten)

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • scheut olijfolie
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen verse knoflook, fijngesneden
  • ca 1 theel gedroogde tijm of 2 takjes verse tijm
  • 750 gram rijpe trostomaten, in grove stukken gesneden
  • 750 ml groentenbouillon
  • 2 eetl tomatenpuree
  • peper
  • 1/2 eetl suiker
  • paar takjes fijngesneden peterselie
  • bakje kerstomaatjes
  • 4 eetl kleingesneden apetina (of feta)
  • basilicumblaadjes

Bereiding

Verhit de olie in een pan en fruit op middelhoog vuur de sjalot, ui, knoflook en tijm totdat de ui zacht is.

Voeg tomaatstukken en tomatenpuree toe en bak alles zo'n 4 à 5 minuten mee.

De bouillon en suiker toevoegen en alles aan de kook brengen. Laat dit op laag vuur 20 à 25 minuten pruttelen.

Pureer de soep in de keukenmachine. Doe weer terug in de pan. De soep is nu waarschijnlijk nog vrij dun. Laat hem dan nog ongeveer 10 minuten koken tot hij wat dikker is. Maak op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout. Roer er de peterselie door.

Voor de garnering de kerstomaatjes in vieren snijden, de kaas verkruimelen en basilicum fijnsnijden.

Schep de soep in een kom of op een bord en leg de garnering erop.

Lekker met een stokbroodje.

Eet smakelijk.

Tip 1: Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken (haal de harde stukken eruit) en pureer in de keukenmachine. Voeg de puree samen met de bouillon, tomatenpuree en suiker toe aan de uien en laat dit 20 minuten zachtjes koken. Zo blijven de uisnippers zichtbaar en het geeft wat meer bite. Tip 2: Voeg samen met de bouillon en tomatenpuree een klein handje basmatirijst toe en laat dit meekoken. Erg lekker en de soep wordt wat meer gebonden. Laat de kerstomaatjes en de kaas achterwege.

Reacties