Zuurkool met appel en brie

De combinatie van appel en brie met de zuurkool is verrassend goed. Een echte aanrader!

Inspiratiebron: Lidl

Over dit recept

Type gerecht:
Kooktijd: 55 minuten (30 bereiden, 25 wachten)
Vleesfactor: Varken

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • ca. 450 gram kruimige aardappels
  • 2 plakken achterham, totaal 200 gram
  • klein potje Hak wijnzuurkool
  • 1 appel, Elstar
  • vloeibare margarine
  • 0,5 eetl appelstroop
  • 2 dikke plakken gevulde brie met bieslook
  • zout, peper en nootmuskaat
  • melk

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout gaar.

Snijd intussen de hamplakken in stukjes en bak ze in een beetje vloeibare margarine licht bruin.

Verwarm de zuurkool in een pannetje.

Giet de aardappels af als ze gaar zijn en schudt ze wat door elkaar zodat ze kruimig zijn. Zet ze weer op de warmtebron. Maak een 'kuiltje' in het midden van de pan. Giet er een flinke scheut melk in. Maal er peper en nootmuskaat over en breng de melk aan de kook. Neem meteen van het vuur en stamp de aardappels tot puree.

Meng de zuurkool en de gebakken hamstukjes door de puree. Zorg dat je een smeuïge stamppot krijgt. Doe alles in een licht ingevette ovenschaal en zet 20 minuten in het midden van de oven.

Snijd de ongeschilde appel in vieren, snijd het klokhuis eruit en snijd elk partje in 3 kleinere partjes.

Verwarm in een koekenpannetje met anti aanbaklaag een beetje margarine met de appelstroop. Bak de appelpartjes op de snijkanten totaal 5 minuten.

Haal na 20 minuten de zuurkool uit de oven, rangschik de gebakken appelpartjes erover. Snijd de brie in een paar kleinere stukken en verdeel over de schotel. Zet de schotel 5 minuten terug in de oven. De kaas is dan gesmolten en geeft een heerlijke smaak aan het geheel. Serveer direct.

Eet smakelijk.